Tutorial : Adding Text To a Gif [ Photoshop ]

Assalamualaikum. Simple tutor for today. Cara untuk letak text pada gif ; Sebelum ni tieqa dah tunjukkan cara untuk buat video gif, ni kiranya macam tutor tambahan. Contohnya dekat atas ni. Text 'kkaebsong' kalau tak berapa nampak. Let's start.
Notes
  • How to make video gif [ HERE ]
  • How how to open gif image [ HERE ]
1. Open Adobe Photoshop
2. File > Import > Video Frames to Layers
3. Click animate 1 pada kotak animation dan layer paling atas pada bahagian layer
4. Then, click 'Horizontal Type Tool' or symbol 'T'

5. Tambah text pada bahagian gif tadi
6. Boleh letak effects pada text kalau nak
7. Lastly. Save. File > Save for Web / Save for Web & Devices
8. Pilih format dalam gif and then Save.
9. Done.

9 comment [s]:

Junkyo No Hikari said...

cool Tiqah :)

nice tutor :)

tapi nak buat gif nih mmg malas ahaha XD nanti2 nak cuba :)

thanks sharing hehe..^^

atiqahjaidin said...

@Junkyo No Hikari : Thanks ; lols ikr, aha. no problem :]

Junkyo No Hikari said...

aanyway, yg ni pun boleh buat yg misai wana pink tu kan? :D

Junkyo No Hikari said...

lpa lak welcome2 XD hehe

Shin Chan said...

Akak, mcm mn nk letak outline pada tulisan. Saya buat dia hanya jadi pada satu layer jerr :/
Help me...

Erin Swiftie said...

Hye boleh tnye tk? Awq pkai font ape utk title post awq ? :D

Mohd Noor Shawal said...

kak.. done follow sini.. follow shawal balik, boleh? :D

http://hanwoohwan.blogspot.com

rendy orthan said...

What a good blog you have here. Please update it more often. This topics is my interest. Thank you.

Tutoring Michigan

diyana samat said...

haii kakak yg comel meh la singgah blog saye yg tak seberapa ni ^^