Tutorial : How To Make Video Gif [ Photoshop ]

Assalamualaikum. Sebelum ni pernah cuba buat gif, tapi selalu tak menjadi. Kerja separuh jalan je. Then give up. aha. Semalam cuba lagi dan Alhamdulillah kali ni menjadi. So, hari ni nak share tutor ni. Hope membantu. Ni utk photoshop cs6. Version lain tak sure. Rasanya boleh jugak. Cuba dulu. 
Notes ;
  • Free download Adobe Photoshop cs6 [ Here
  • Download Quicktime first [ Here ]
  • PS hanya boleh open video selepas install Quicktime.
  • Download video dalam format mp4 [ Here ]
Step 1 : Open and cut video/gif
1. Open Adobe Photoshop > Window > Animation [ kecuali cs6 ]
2. File > Import > Video Frames to Layers > Pilih Video [ Tekan simbol * pd file name ]

3. Tick 'Selected Range Only' > Tekan button play dan tentukan sampai part mana korg nak.
4. Then tekan SHIFT sambil gerakkan cursor pada video tu. Tentukan sampat part mana korg nak. Kalau boleh video tu jangan cut terlalu panjang, dah nama pun gif. Bila sudah, tekan OK
5. Nanti akan jadi macam ni dekat kotak animation tu. Means dah menjadi lah. aha. So sekarang, kalau korang rasa saiz gif tu besar sangat. Boleh adjust saiz tu. 
6. Click Image > Image saiz atau Ctrl + Alt + l  dan tentukan saiz. Contoh 500px.

Step 2 : Time Setting
1. Next, Kalau korang prefer mood gif tu seperti asal, tak perlu ubah time. Skip part ni.
2. Tapi kalau nak ubah mood gif tu laju or slow, boleh set time. Caranya ;
3. Click animate 1 pada kotak animation dan tekan SHIFT, then click animate yg terkahir serentak.
4. Semua layer pada animation tu akan highlight.
5. Now, boleh choose time dekat situ. Set masa ikut citarasa korang.

Step 3 : Crop Gif and Save
1. Click Crop Tool > Tentukan Height and Width > Halakan cursor pada image dan crop.
2. Next, boleh tambah PSD coloring untuk nampak gif tu smooth dan kemas.
3. Lastly boleh la save. File > Save Web For / Save for Web & Devices
4. Pilih format dalam Gif and then Save. Done.
Gif nampak tak clear. Maaf. First try. aha
Credits to ;
Video [ youtube ]
Image [ Fan-qins ]

11 comment [s]:

Hira Rawr said...

terima kasih bagi tuto ni :3

atiqahjaidin said...

@Hira Rawr : Sama-sama :]

jongin said...

Unnie, yang quicktime tu macam mana nak download?

atiqahjaidin said...

@jongin : Unnie dah bagi link dekat bahagian notes. Donwload dekat link tu :]

Junkyo No Hikari said...

gif nih nampak clear and comel :D

ssebelum ni buat gif jgak tapi bila dah tak download latest vid susah le.. ahaha XDD

anyway kamsahamnida buat tutorial sbb mmg tringin nak buat gif lawa cemni.. tapi tatau cane :D

atiqahjaidin said...

@Junkyo No Hikari : Lols. thanks btw. ouh. No problem. hihi ^^

Ummi Athilya said...

akak, saya nak download quicktime, saya dah klik link yang akak bagi tu..cara nak download seterusnya macam mana??

atiqahjaidin said...

@Ummi Athilya : Akan pop up new tab then click run. Dekat website tu ada bagi contoh rasanya, kalau tak silap.

Anna Howard said...

Akak, yg Quick Time tuh utk apa?

Anna Howard said...

Akak, yg Quick Time tuh utk apa?

theblogof fasyacute said...

boleh tak saye ambil gif korea tu?