Tutorial : Open Gif Image { Photoshop }


Assalamualaikum and annyeonghaseyo. Tutor yang kedua utk hari ni, tieqa nak tunjukkan cara mcm mana nak open file dlm format gif. Tutor ni tieqa rasa sesuai utk sesetengah adobe photoshop sahaja. Sebab ada jenis photoshop yg tak boleh. Tak pasti la. Korang cuba dulu okay.

1. Open Adobe Photoshop
2. File > Import > Video Frames to Layers


3. Open files gif. Tapi klau korg perasan file tu takde kan? Ok jangan risau
4. Taip simbol "*" pada bagian file name tu


5. Nanti file gif tu akan muncul. and then click "Load"


6. Akan keluar satu tab. Tick pd "From Beggining to End"


7. Next, click Window > Animation
8. Hasilnya. Korang dah boleh buka file gif tersebut.

15 comment [s]:

Ken Eriksen said...

Ur back blogging?? ^^

Kyuniel said...

waa . thank you unnie . :)

Ha Niel said...

knp x blh nk bkk ? ia kluar
COULD NOT COMPLETE THE VIDEO FRAMES TO LAYERS COMMAND BECAUSE QUICKTIME VER 7/1 OR LATER IS REQUIRED

AtiqahJaidin said...

@Ha Niel Saeng guna cs berapa? sbb unnie rasa ada setengah PS yang tak boleh guna cara ni :/

Myra Eunhyuk said...

Akak, sy tak boleh buka, tapi sy guna yg JPG converter tu

atiqahjaidin said...

@Myra Eunhyuk : Dik, guna cs berapa? kalau tak boleh, rasanya kena download quicktime.

dynaaida said...

Akak.. Dyna punyer PS CS5 dgn CS6 x leh buka gif T___T Kenapa ek?

atiqahjaidin said...

@dynaaida : Kalau mcm tu kena download Quicktime agaknya.

dynaaida said...

@atiqahjaidin Akak download PS yg maner ek? Sbb mungkin sbb PS laen2 KOWT..
Akak ader ke Quicktime?

atiqahjaidin said...

@dynaaida : CS4, tapi akak ada guna cs6. Cara dia lain sikit. Sebab untuk open gif for cs6, tak payah File > Import. Sebab bila guna step tu tak bole open gif.

So Akak cuba click File > Open. Cara dia macam open image biasa. Alhamdulillah boleh. Cuba guna cara tu. aha.

ryan ameer said...

akak, kalau guna cs6 image tu kena open banyak kali ke? i mean gmbar lain2 ke kak?

ryan ameer said...

akak, kalau guna cs6 open image tu satu2 ke?

atiqahjaidin said...

@ryan ameer : Yup. satu2 setiap layer. sama je sebenarnya :)

Byul Han Ah said...

Akak ada tak link untuk download quicktime player?

atiqahjaidin said...

@Byul Han Ah : Ada. Cuba download dekat sini http://www.apple.com/quicktime/download