Tutorial : Add Follower Widget { Ver 3 }

Assalamualaikum and annyeonghaseyo. Tetiba terfikir nak buat tuto pasal ni. Act, tieqa mmg dah buat tuto ni, tp masih ada yang keliru cara utk dapatkan code followers. Tbh, tieqa sendiri pon kekadang confused sbb banyak sgt coding. So, hari ni tieqa akan cuba untuk terangkan dgn lebih terperinci cara utk dapatkan code follower widget ni. Kalau tak menjadi juga, maaf.

Steps
  • Pengguna blogskin sila convert ke template designer & rujuk { SINI
  • Open page source { Tekan Ctrl + u }
  • Act, boleh je kalau korang nak copy semua sekaligus, tapi takut nt ada code yg trlebih/trkurang. So untuk lebih mudah, ikut cara ni. 
  • Copy peringkat demi peringkat. Click utk tumbesaran.
  • Press Ctrl + f dan cari code if (!window.google || !google.friendconnect) {
  • Copy dan paste anak-II code seperti di atas ke notepad terlebih dahulu
  • Next, cari code ni function registerGetBlogUrls
  • Copy dan paste kesemua code seperti di atas
  • Then, cari code ni  if (!window.registeredCommonBloggerCallbacks)
  • Copy dan paste kesemua code seperti di atas
  • Lastly, cari code seperti ini
  • Copy kesemua anak-II code tu, jangan ada yg tertinggal
  • Pastikan copy kesemua code dari step 1 - 4. Copy semua code yg ada dlm gambar tu 
  • Now, boleh paste dalam blog korang dekat Edit HTML
Eden sendiri pon pening tengok tutor ni. Haha. Kalau korang tak faham tutor ni, boleh refer { SINI }

5 comment [s]:

Le bαmbαmm said...

this for template designer only ke..?

Kim Myungsoo 명 명 said...

annyeong, da jadi. lepas banyak kali cuba rupanya tersalah letak kat lain. thanks for this tutor. berguna sangat.

atiqahjaidin said...

@Le bαmbαmm : Nope.Template classic also can using this tutor.

@Kim Myungsoo 명 명 : Hehe, okay welcome then ^^

Hidayah Suhailee said...

wah... dah lama cari tuto ni.. sbb xreti nak tambah mende2 tu.. thanks.

nashya (นิชคุณ) said...

Nak tanya, kenapa follower widget kat template designer x wujud ek? Atau dia dah ubah nama lain? I can't find it :'D