Tutorial : Add Follower Widget Cara Baru (Blogskin)

Tumblr_ls0zymlxxy1r3zl9ko1_500_large

Assalamualaikum and annyeong. Ok ini merupakan tuto yg kedua utk hari ni. Ngeee :D. Tuto yang ini tieqa nak ajar korg cara utk tambah follower widget bagi pengguna blogskin. Memandangkan ramai yang tnya tieqa pasal ni. So hari ni tieqa akan buat tutonya. Sorry lambat =.= . Btw tuto ni tieqa dapat dari blog adik comel kita iaitu HarunoHana

Okayy, kebanyakkan pengguna blogskin mesti ada masalah utk tambah follower widgetkan?. Tambahan pulak, skrang ni google friend connect dah takde follower widget macam dulu lagi. So ini agak menyukarkan korg nak dapatkan URL follower widget. Tapi don't worry tieqa dah dapat solution-nya. Jom ikut step ni.

contoh follower widget


1. Mula-2 korg kena tukar drTemplate Classic/Blogskin ke Template Designer dulu. Caranya bole ikut tuto INI
2. Bila dah convert ke Template Designer korg pergi ke Dashboard > Design > Edit layout


3. Kemudian, korg tambah gadget follower. Bagi yang dah ada tak perlu la tambah. Bagi yang takde tu korg click Add Gadget. 


4. Korg Add Followers. Then Add & Save. Lihat contoh di atas.
5. Bila sudah. Korg view blog. Then tekan Ctrl+ u serentak untuk view page source. Nanti akan keluar page source yang banyak kod HTML tu kan? Okayy jgn pening dengan kod tu..lols. Korg just click Ctrl+f serentak dan cari code friendconnect


click untuk tumbesaran

6.  Ha! nampak tak code yang di-highlight-kan tu? Good. Okay skrang korg cari code yang seakan-akan code kat atas tu.

WARNING
JANGAN COPY CODE INI. SEBAB SETIAP BLOG ADA CODE YANG TERSENDIRI. YANG INI CODE UNTUK FOLLOWER BLOG TIEQA SAHAJA.
Korg copy code bermula dengan <script type="text/javascript"> sehingga locale: 'en'}, skin); </script></div>
Korg bole rujuk code dalam scroll box ni. Cari codes yang seakan-akan dlm box ni.


<script type="text/javascript">
        if (!window.google || !google.friendconnect) {
          document.write('<script type="text/javascript"' +
              'src="http://www.google.com/friendconnect/script/friendconnect.js">' +
              '</scr' + 'ipt>');
        }
      </script>
<script type="text/javascript">
      if (!window.registeredBloggerCallbacks) {
        window.registeredBloggerCallbacks = true;

        

        
        gadgets.rpc.register('requestReload', function() {
          document.location.reload();
        });

        
        gadgets.rpc.register('requestSignOut', function(siteId) {
          
          google.friendconnect.container.openSocialSiteId = siteId;
          google.friendconnect.requestSignOut();
        });
      }
    </script>
<script type="text/javascript">
    
    function registerGetBlogUrls() {
      gadgets.rpc.register('getBlogUrls', function() {
        var holder = {};
        
          
          
          
            holder.postFeed = "http://www.blogger.com/feeds/7689463663459457347/posts/default";
          
          
          
            holder.commentFeed = "http://www.blogger.com/feeds/7689463663459457347/comments/default";
          
          holder.currentBlogUrl = "http://pinkyshawol.blogspot.com/";
          holder.currentBlogId = "7689463663459457347";
        
        return holder;
      });
    }
  </script>
<script type="text/javascript">
  if (!window.registeredCommonBloggerCallbacks) {
    window.registeredCommonBloggerCallbacks = true;

    gadgets.rpc.register('resize_iframe', function(height) {
      var el = document.getElementById(this['f']);
      if (el) {
        el.style.height = height + 'px';
      }
    });

    
    gadgets.rpc.register('set_pref', function() {});

    registerGetBlogUrls();
  }
  </script>
<div id="div-1yp6oi65g9ti" style="width: 100%; "></div>
<script type="text/javascript">
    var skin = {};
    skin['FACE_SIZE'] = '32';
    skin['HEIGHT'] = "260";
    skin['TITLE'] = "Followers";
    skin['BORDER_COLOR'] = "transparent";
    skin['ENDCAP_BG_COLOR'] = "transparent";
    skin['ENDCAP_TEXT_COLOR'] = "#222222";
    skin['ENDCAP_LINK_COLOR'] = "#2288bb";
    skin['ALTERNATE_BG_COLOR'] = "transparent";
    
    skin['CONTENT_BG_COLOR'] = "transparent";
    skin['CONTENT_LINK_COLOR'] = "#2288bb";
    skin['CONTENT_TEXT_COLOR'] = "#222222";
    skin['CONTENT_SECONDARY_LINK_COLOR'] = "#2288bb";
    skin['CONTENT_SECONDARY_TEXT_COLOR'] = "#999999";
    skin['CONTENT_HEADLINE_COLOR'] = "#000000";
    skin['FONT_FACE'] = "normal normal 12px Arial, Tahoma, Helvetica, FreeSans, sans-serif";
    google.friendconnect.container.setParentUrl("/");
    google.friendconnect.container["renderMembersGadget"](
    {id: "div-1yp6oi65g9ti",
     height: 260,
     
     
     
     site: "02717026770363591205",
     
     locale: 'en' },
     skin);
  </script>
</div>

7. Copy code tu then korg paste dekat Notepad dulu ye. Macam ni :-


8. Lepas tu, korg bole tukar dr Template Designer ke Template Classic semula. Click SINI
9. Then korg bole lah copy and paste code dekat Notepad tadi ke dalam Blogskin korg.
10. Preview & save. Klau tak faham. Jgn segan-2 utk bertanya :)

163 comment [s]:

Nur Hanis ^^♥ said...

code tu boleh paste kat mne-2 je ke ?

Nurul Atiqah said...

@Nur Hanis ^^♥: paste dekat bahagian sidebar :)

Nur Hanis ^^♥ said...

oke terima kasihh , dah menjadi ^^

Nurul Atiqah said...

@Nur Hanis ^^♥: Most welcum ^^

eyda lha ♥ said...

ta menjadi laa. mcm mne ni ?

Nurul Atiqah said...

@eyda lha ♥: Eh ye ke? :O
betul tak copy code yg mcm tieqa bg tau tuh?

Miss Fyqah said...

thnks atiqah :)love u la :D hehe

Nurul Atiqah said...

@Miss Fyqah: U're welcome :)

priya darshini said...

Tuto yg dicari2.. Terima kasih..

Nurul AtiQah said...

@priya darshini: Sama-sama :)

Anis Zulhas said...

Assalamualaikum . YEZZA ! Akhirnya , menjadi jugak . Terima kasih kak sebab bagitau sy pasal tuto niy ! ^^ BERPOLUH-POLUH

Nurul AtiQah said...

@Anis Zulhas: Waalaikumsalam :)
Sama-sama, dear :)

Ega said...

duh tieqa, sy udah ikut tuto nya, tp gak bisa ,, bingung :(

Nurul AtiQah said...

@Ega : Memang tuto ini agak rumit..sy sendiri pon bingung. Cuba kamu ikut stepnya dengan teliti. Try again. :)

Nurul Syafiqah said...

Ya Allah, Fiqah nak berterima kasih sangat-sangat pada Atiqah sebab ajar tuto ni. Haishh, dah lama tau cari cara akhirnya jumpa jugak. THANKS bebanyak ye !! :D

sekali try dah dapat. weee :3

Nurul AtiQah said...

@Nurul Syafiqah : Sama-sama fiqah :)

firdy daus said...

xjadi laa...kod xsame...cmne ek??

Nurul AtiQah said...

@firdy daus : Tak jadi ek? ermm, cuba cari code yg seakan-akan.

Nurul Sabrena said...

Saya dah cari kod tu kat dalam HTML tu tapi tak jumpa pun :(

Nurul AtiQah said...

@Nurul Sabrena : Tak jumpa ye? ermm, cuba try lagi sekali

Nur Zahirah Najwa said...

salam...lepas dah tukar balik pada classic templete tu, kna masukkan balik ke blogskin n baru past code tu kat side bar??...kiranya sebelum tu kna copy dlu la ea blogskin yang mula2 kata tu??...harap dapat tolong...huhu

Nurul AtiQah said...

@Nur Zahirah Najwa : W'salam..yup! masukkan code tu bila da tukar ke template classic semula.better save dulu code tu dekat notepad :) hope dapat membantu :)

Siti Khairunnisa said...

akak , kenape saya buat takleh ? :l

Nurul AtiQah said...

@Siti Khairunnisa : Erk, ermm mybe adik ada ter-miss beberapa code kot..cuba check balik~

Siti Khairunnisa said...

akak , kite dah check . code friend connect tu takde ..

Nurul AtiQah said...

ye ke? ermm dah tambah follower widget blum, before cari code tu?

Nur Zahirah Najwa said...

salam...dah dpt wat dah...heheh:) thanx ea gan tutorial tu.:)

Nurul AtiQah said...

@Nur Zahirah Najwa : W'salam..hehe welcome :)

♥ Anis said...

thanks sangat ! :)

Jᴜsᴛɪɴ Bɪᴇʙᴇʀ's ᴡɪғᴇ said...

akak , adek dah buad mcm akk suroh tuh tapi biler search friendconnect
kat view source tuh x der pon ?

Nurul AtiQah said...

@♥ Anis : Welcome, dear :)
@Jᴜsᴛɪɴ Bɪᴇʙᴇʀ's ᴡɪғᴇ : cuba try banyak kali..mana tahu boleh :)

Afina Yasmin said...

Akak ~ thanks sangat2 . . saya punya menjadi selepas beberapa kali try . . thanks ! :)

Nurul AtiQah said...

@Afina Yasmin : Alhamdulillah..good try, dear :)

Secret Garden said...

x jumpa kod! :( ada cara ke-3 tak?

Nurul AtiQah said...

@Secret Garden : tak jumpe ek? ermm cuba godek2 code tu..sbb cara ni je yg sy tahu. sorry T_T

Kiera Lee IV said...

thanks akak :) , tuto yng berguna !

Nurul AtiQah said...

@Kiera Lee IV : U're most welcum :)

pink apple said...

akak..nanti kalau tukar kepada templates designer tak hilangkan ke sume post ?

Nurul AtiQah said...

@pink apple : Klau template classic dia mmg akan stay. even kita tukar ke template lain..tp akak nasihatkan better kamu save dulu template tu dkt notepad. langkah berhati2 :)

♩♫anafarhana♬♪ said...

alhamdulillah! gumawo. XD

Nurul AtiQah said...

@♩♫anafarhana♬♪ : nae, cheonmaneyo :)

Nayli Izzati said...

Thanks For This Tuto Atiqah!! :)

Nurul AtiQah said...

@Nayli Izzati : U're most welcome :)

Aira Dawson said...

Thanks kak tieqa! jadi pun :)

Farah Dini said...

kak TieQa , tak menjadi pon .

Nurul AtiQah said...

@Aira Dawson : U're welcome
@Farah Dini : eh yeke??

Nurul Amierah Natasya said...

Untuk blogskins xda ke? :(

Nurul AtiQah said...

@Nurul Amierah Natasya : Tutor ni mmg utk blogskin :)

Nurain Nadhirah said...

akk,boleh tak saya nak ltk tutor ni kat blog saya??saya akn credit akk.. :)

mesz eykha said...

tutorial yg sangat berguna. thanks alot :)

A-Jazz said...

Tak lepas :(

Riez Zariz said...

thanks . akhirnya . menjadi juga :D .
hihi ^^ . tuto yang sangat berguna .

Amalia said...

thanks for the tuto^^

Rabbani al-Wafi said...

3ma kasih. Sangat berguna.

fattyn said...

salam hmn akak asal sy buad ta menjadi ekk ? sy da ikot sume step,tapi bile sye preview x pape jadi ,hmn kosong jee :(

Nurul AtiQah said...

@All : Sama-sama. sekadar berkongsi :)
@A-Jazz : Try again :)
@fattyn : mmg mula2 dia akan jadi kosong.

Hana Nordin said...

dah jadi tiqah ! thanks a lotttt !!

Aiesya Fendie said...

Thanks sis . Lme da cari tuto nie .. Thanks a lot ! ^^

Eyqin Asyiqin said...

code yang kene cari tu takde pon :(

yayasyira said...

okay..jdi..thnkz sgtttttttttt!

Nurul AtiQah said...

@Aiesya Fendie & yayasyira : Most welcome :)
@Eyqin Asyiqin : Try again. mybe terlupa nak "add gadget" follower kot :|

nur ainaa said...

salam k.ikah nape xjumpa kod tu?

cindrella's stepsister~ said...

saye dh copy.. tp ta tau nk paste dkt mne.. sis kte dkt sidebar.. tu yg sye ta tau dkt mner.. hope sis tolong.. apepon thanks for the tuto..

Zafiera Liyana said...

tak kua papepun bila preview ? :'(

Nurul AtiQah said...

@nur ainaa : ermm x jumpa? dah add gadget follower?
@cindrella's stepsister~ : Cuba tgk blog akak, yg section follower tu kan? ha! paste dekat bahagian tepi tu :)
@Zafiera Liyana : Mula2 dia mmg akan jadi kosong rasanya~

♥ Lia Abdillah ♥ said...

Salam, akak kalau nk letak dkt page (bogskin) boleh x? Balas dgn segera .. Dh balas, in4rm Lia dkt cbox Lia. ni link cbox sbb Lia privatekan blog Lia kejap.

LiaAbdillah.cbox.ws

TQVM

Natasha Zakaria said...

akak sidebar tu yang mana tak faham apa yang akak cakap dkt cinderella stepsister . sorry . harap akak jawab :D

Nurul AtiQah said...

@♥ Lia Abdillah ♥ : Sorry, dear. akak takde code tu. Cuba byk kali ok? Mula2 dia mmg kosong (?)

@Natasha Zakaria : Cuba tgk dekat blog akak. bahagian sebelah kiri. yg ada cbox, follower, credit tu. Itulah sidebar :)

Aizan Shazlin said...

code tu kena paste kat sidebar? sidebar mne ek?

Nurul AtiQah said...

@Aizan Shazlin : Tgk dekat sebelah kiri blog saya. itulah sidebar :)

Natasha Zakaria said...

use template default style ke tak ? tick bawah tu ke tak ?

Nchie Sri Dewi said...

akak nurul, bgmane ni, google dah tutup friend connect sejak November.. pantas je takde code "friendconnect".. ada cara lain ke??

Hazim Zamri said...

akak!! kenape kat blog saya tak ada word "friendconnect" tuh?? walaupun hazim dah add gadget follower tuh...

Dayang .N.H said...

akk , sy da ikut step dgn btul tp yg kluar cuma sidebar dy jak . yg google connect xdaa :(

Nchie Sri Dewi said...

alhamdulillah, bisaaaaaa.. terima kasih sangat-sangat pada akak Atiqah.. ^^

Nurul AtiQah said...

@Natasha Zakaria : Tak payah~
@Hazim Zamri : Ada..cuba cari lagi sekali. :)
@Nchie Sri Dewi : Alhamdulillah.jadi ea? :) sama-sama ^^

Hazim Zamri said...

akak!! dah buat banyak kali!!! dah buat kat mozilla, kat google chrome, sume dah...

Naz said...

Thankyou^^ mmg mujarob! hehe

♥ Lia Abdillah ♥ said...

AAAaaaah ! Akak, dlm byk2 tuto akak punya jadi ! Tengs very much kak ! Sayamm akak :*

Hani Qamaliah said...

Huhuhu, tak jadi la kak

Nurul AtiQah said...

@Hazim Zamri : Tak jadi? ermm.klau nak akak tlong buatkan. just PM nt.
@Naz : U're welcome..hehe :)
@♥ Lia Abdillah ♥ : Alhamdulillah. sekadar share. welcome :)
@Hani Qamaliah : Tak jadi? cuba lagi. if still sama. just PM akak :)

Dayang .N.H said...

yeaay ! alhamdulillah . b'kali-2 saya cuba . akhirnya dpt juga T^T . terima ksih yaa kak tieqa sbb buat tuto ni :D

Nurul AtiQah said...

@Dayang .N.H : Alhamdulillah :) Sama-sama ^^

shasha qilah said...

Menjadiii! thankss..

Marha Safwah Amni said...

Salam . Akak . Nakpastekat mane ek ?

Eyqin Asyiqin said...

kita dah tambah gadget follower tu , tapi tak ada jugak coding "friendconnect" tu .

Cat Lovers said...

akak, napa jdi kosong je? cmna nk bgi dia nmpak?

Nurul AtiQah said...

@shasha qilah : U're welcome ^^
@Marha Safwah Amni : Waalaikumussalam
paste je dekat mana2. tak kisah :)

@Eyqin Asyiqin : Eh mcm mana boleh xde? cuba cari btul2.
@Cat Lovers : Ada tertinggal mana2 code kot. cuba check balik.

Sparkle Blogger said...

thx akak! jdilah :D

Myra Eunhyuk said...

X jdi.. haha :'(

Xii'Lala DestuckHero Le'DeSuperstar said...

assalamualaikum sys atiqah ! thanks a lot for the tutorial . now , my blog is perfect . Dont forget follow my blog yahh :)mwuah :*

Puteri Ennaidi said...

Thanks kak tiqa :D

Eyqin Asyiqin said...

tetap tak jadi . dah cuba banyak kali :(

Aghnan Pramudihasan said...

Datang dengan terima kasih, saya lupa memasang widget penting ini

Norvanida said...

Yes! Jadi ! Terima kasih :)

Lolly Lilly said...

thanks! tuto yg sgt berguna~ :)

Cik Keding Senget said...

kenapa saya buat tak boleh ? boleh tak atiqah ajar saya ataupun buat kan untuk saya ? nehh link blog saya . saya takut tak perasan comment atiqah

http://fatinsaffron.blogspot.com/

Nurul AtiQah said...

@All : U're welcome :) Bagi yang tak menjadi cuba lagi. Tutor ni kena cuba byk kali baru jadi.
@Cik Keding Senget : Cuba lagi~ klau nak sy buatkan, boleh PM sy dekat fb :)

Arysha Hafrina said...

Saya punya tak bolehlah , unnie . Saya dah ikut semua tuto tuu . Tapi kenapa saya tak boleh . Boleh unnie tolong ??

Aeisyah Hanum said...

Assalamualaikum, tieqa. Akak baru tukar balik template designer pada classic. Lepastu, cuba tuto ni and tak jadi. Macam mana ea?

Eyka Atiykah said...

akak, sekarang dah tak ada'friendconnect' cuma ada 'google+followers', so code dia macam mana erk? tolong saye

Nurul Zahirah said...

Asal tak boleh cari code friendconnect ?

Nurul Syafiqa said...

Rasa nak nangis ! Jadi ! Omo ! Gomawopta Unnie :D

Ana Myhusna said...

jadi jadi jadi!! thank you very much!

Wan Nabihah said...

Alhamdulillah menjadi Tieqa.. thanks! Dah lama bhah cari pasal follower widget nih tp blog tuto org lain bhah xfaham.. bila tgk yg tieqa buat mudah sgt! vote for you!! Hehehe

Afie said...

hye awak2 !!! thanks sangat2 sbb tuto awak sgt2 membantu ....thnx yea... :)

Syuhaa Ana said...

follower widget pun xde...google+ widget je..same ke ek?

yayuyiee said...

KAK.. yaya guna macbook... kenapa ta boleh nak bukak source page tu, hmm i need your help kak...

yayuyiee said...

KAK.. yaya guna macbook... kenapa ta boleh nak bukak source page tu, hmm i need your help kak...

yayuyiee said...

KAK.. yaya guna macbook... kenapa ta boleh nak bukak source page tu, hmm i need your help kak...

eyra azieyra said...

hyee .. sy nakk tyee . sy punyee blog tak dapat lahh nak buat widget tuhh . tolong sy bole .

Yasagenji Genji said...

due tige burung terbang...
mcam mne la pantun ni..
hehehe..
thank' for 'ur tutorial..
http://theyasa.blogspot.com
comment back.. :))

Ha Niel said...

Assalamualaikum,kak mcm mne kak letak tu de box ?

AtiqahJaidin said...

Kepada yang bertanya, kenapa code followers tu tak jumpa. Sebenarnya follower widget mmg dah takde skrang & digantikan dengan google + T.T

alynn'johan :] said...

Assalamualaikum , mcm mana nak buat eh ? takleh pon please tolong :(

ayinzpunyablog.blogspot.com

love said...

memang jadi la thnx :D hehe..come n c my blog..

SANG ANDRAGOGI said...

jadi jugak..tq 4 da info..tq
da folow dah :D

Nadasyafiah Rosli said...

Akhirnye ! Jumpe jgak Tuto ni ! dh lame nada cari :3 Thx for the tuto ! ^_^

phineas said...

kan kena paste kat blogskin kan.nak paste dekat bahagian mana?

NatasyaK ♥ said...

Assalamualaikum kak :) terima kasih atas tutorialnya ^^ menjadii! hihi. mula-2 tak jadi, bila dah check betul-2 baru jadii. Hehee. Thanks a lot sis! :)

Nurul Zahirah said...

Kenapa tak boleh cari code friendconnect tu.Teringin nak buat...

nHazlina Suharto said...

dah dpt.. gomawo chigu~ :D

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

salam perkenalan :)

virus.kiera said...

alhamdulillah..... akhirnya menjadi juga... terima kasih..:D

virus.kiera said...

alhamdulillah... menjadi juga,,, terima kasih.. :D

Galaxy_Hany said...

ty ..Dah lme cri kod ni ..

_________ said...

wah dah jdi :)
tq!

Farah Wahidah said...

thanks .. menjadi :)

Puteri Aisyah said...

nak paste dekat bahagian mne? bagi code dy

Puteri Aisyah said...

x menjadi.. dh cube dh

QistinaWehh said...

@Nurul Atiqah Atikah ! Kenapa tak menjadi??????????

Supriya :) said...

x pa dah jadi! trima kasih bnykx2 ya! ^^

AtiqahJaidin said...

@QistinaWehh Tak jadi? ._. cuba lagi. agak rumit sikit tutor ni :/

Xiaura ElLallyn said...

Boleh tolong buatkan widget niy tk? Sebab dahh buat banyak kali tp tk jadi :/

AtiqahJaidin said...

@Xiaura ElLallyn PM me :)

Bagi yg tak menjadi tu. awak cuba byak kali ye. tutor ni rumit sikit -.-

Della Dian said...

jadi puuun^^ tengkyuuuuuuu

Nurin Syaza Hani Zuhairi said...

Kalau friendconnect tak ada nak search apa? Compius ! Dah try tapi cara follow di lain la. Pening guna yg tu :( Help me kak tiqa !

ϟ A I N N ϟ said...

Kamsahamnida for this awesome tuto ! Very love itttt <3 Easy to follow too :D

Fryda Aulia said...

Thank You Kak :)

puteri Fiza said...

yeay..jadi..thank ye :)

Cassa Land said...

@Nurul Atiqah

x faham.. sidebar kat mna kak? pstu,xtau nak paste kat mna..

AtiqahJaidin said...

@Cassa Land Sidebar dekat bahagian kanan or kiri blog kita. paste dekat situ.

syahmi arieb said...

Akak, Syahmi buat jad. Cuma icon edit edit tu sentiasa ada. Memang macam tu ke? Follow and visit my blog xoxosupporter.blogspot.com

AtiqahJaidin said...

@syahmi arieb Yup memang macam tu. okay :3

Nasehah Mutalib said...

Yeay!menjadi!!
Thanks a lot,Kak Tiqah.terhutang budi la plak.hihi

AfrinaTarmizi said...

menjadi, tengs :)

nurul alfira nasir said...

kakak napa x jadi ....dia jadi mcm ni
We're sorry...

This gadget is configured incorrectly. Webmaster hint: Please ensure that "Friend Connect Settings - Home URL" matches the URL of this site.

Boleh x akak tolng .....

AtiqahJaidin said...

@nurul alfira nasir Rasanya code gadget tu salah. cuma check semula ;

Ird Irdina said...

@Nurul Atiqah

Akak macam mn nk paste kat sidebar? ='(

safiyya yayya said...

@Nurul AtiqahDah jadi akak :) Tersilap copy. Sorry :( Papepun, Thanks!

nurul alfira nasir said...

akak sya copy ye tuto ni nanti sayay credit

nurliyana fatihah said...

tak jadi la kak . dah banyak kali try ,

atiqahjaidin said...

Bagi yg tak jadi tu, cuba byak kali ye, maybe ada code yg terkurang. cuba check balik :)

deydeq bingit said...

kalau tak jumpa kod friendconnect tu mcm mna??

NURAIN LIYANA:) said...

kalau nak private bilangan follower boleh kan? boleh buat tuto?

Ciel XXI said...

tak jadi punnn! dia tak keluar dkt sidebar T__T

Byun EXOstan said...

mcm mne nk paste balik kat template tu sye x reti la..

Nurin Irsalina said...

mohon share this tuto

Norin Dayu said...

macam mana nak paste kat side bar tu..xpaham..boleh wat tuto x sal tu..kod yang dah simpan kat notepad tu dah ada cuma part nak paste kat side bar tu yang xpaham..salah paste..blogskin xkeluar.

atiqahjaidin said...

@Norin Dayu : Awak cari keyword utk sidebar. contohnya "owner". carilah code owner. Ouh, cuba awak save. kalau preview mmg sometimes tak keluar kotak followers tu ;

Aenur Nabihah said...

Salam . Thanks for the tutorial XD . Menjadi :)

Ummu Haseena said...

ok done! thanks.. err one more, macam mana nk wat komen yg ada gmbar profil pengomen ni?

atiqahjaidin said...

@Ummu Haseena : Here http://nurulatiqahjaidin.blogspot.com/2013/08/tutorial-comment-box.html