Tutorial : Polaroid Header { Photoscape }

Assalamualaikum and annyeonghaseyo. Sblum ni ada yg tnya bole tak buat header polaroid guna photoscape. Disbbkan tu, tadi tieqa saje cuba buat header ni dekat photoscape dan menjadi. So, tieqa nak share dgn korang. Bagi yg nak guna Photoshop. Boleh rujuk { SINI }

{ e x a m p l e }
1. Open Photoscape
2. Click Editor
3. Menu > New Photo > Tentukan saiz header > OK

4. Then, click Object
5. Click pd gambar bukit > Photo > Pilih gambar
6. Korang boleh adjust/crop saiz gambar tu kalau terlalu besar
7. Skrang, click pada bentuk 'petak' dan tentukan warna. Contoh warna kelabu. 
8. Then, create satu bentuk pada permukaan gambar tersebut
9. Klau korg perasan shape tu bertindih dgn gambar kan? Cara untuk adjust, right click > Back
10. Hasilnya akan jd mcm ni. Untuk gambar yg seterusnya ulang step yang sama. Lastly, boleh Save.

18 comment [s]:

Yana Nana said...

Boleh share tak??

Ha Niel said...

thanks for tuto :))
kak,kau nk retuto blh? sy credit nma kak? klau x blh xpew ^^

atiqahjaidin said...

@Yana Nana : Boleh ^^
@Ha Niel : Boleh, silakan ^^

Ha Niel said...

thanks *bows*

Sarah Pigg said...

Akak guna weight ngn height berapa?

nurul alfira nasir said...

thank akak jadilah

atiqahjaidin said...

@Ha Niel : U're welcome /bows/
@Sarah Pigg : yg tu akak assume sndri; 700 x 250 ..kot,
@nurul alfira nasir : Sama2 ^^

nasharina sardi said...

akak ,, maaf kalau sya komen kt sini .. hdiah GA saya tak smpai-2 lagi . dh lma sya tunggu . sya dh tuntut hari tu .. :(

atiqahjaidin said...

@nasharina sardiOuh, dia ada bg respond tak?

Elmo said...

TQ! Huuu, baru tau macam mana nak buat :)

miss97 said...

kak, thanks for this tuto :)

Hira said...

thanks for the tutorial.. goodjob..!! cenggini (Y)

Sarah Pigg said...

Okay, kamsahamnida ^^

nasharina sardi said...

ada .. bru tadi . dia ckp besok dia pos .

syahirah yusri said...

akak thanks :) menjadi ! btw kak lagu blog akak tajuk apa ? best lah

atiqahjaidin said...

@nasharina sardi : Ouh yeke. okay then ^^
@syahirah yusri : U're welcome. EXO- Miracles In December {eng version}
@All : U're welcome :3

Nur Aisyah said...

unnie,,mcm mne nak letak gambar gif dalam header?

atiqahjaidin said...

@Nur Aisyah : Unnie dah buat tutornya. nt check ye~