Perbezaan Follow Button dan Follower Widget

Assalamualaikum and annyeonghaseyo. Hari ni baru singgah di blog sendiri. Semalam sibuk dengan MAMA Awards. Blog pon terbiar seketika. Haha. Tieqa sebenarnya tak tahu nak post apa. Memadangkan takde idea, so tieqa nak share sikit ttg perbezaan follow button dan follower widget. Bagi yang dah tahu takpe. Ini bagi sesiapa yang belum tahu atau keliru.

FOLLOW BUTTON
Itu contoh follow button ala tumblr. Pasti ramai blogger yang suka gunakn follow button brbanding follower widget, sbb ia dpt mnjimatkan ruang. Tambahan pula, follow button ni selalu ada di bahagain atas header. So senang nampak oleh pengunjung tanpa perlu cari dekat mana follower widget. Act, ada kelebihan juga gunakan follow button ni. Tapi, ada satu keburukkan. eceh tak banyak sikit je. Bagi pengguna follow button ni pernah tak korang terima apa-apa 'aduan' dari blogger lain. Katanya ;

"Maaf. Saya boleh follow blog yang ada follower widget je"
"Saya tak boleh follow blog awak sebab takde follower widget"
"Maaf, saya dah limit untuk follow guna follow button"

Tu contoh situasi. Mesti korang hairan kenapa diorg cakap tak boleh follow, sedangkan dah disediakan button follow . Ok. Sebenarnya follow button ni ada limit. Limit? Macam mana tu? Contohnya, korang dah follow 300 blog menggunkan follow button, lepas tu untuk blog yang ke 301 korang dah tak boleh follow. Even korang tekan "FOLLOW" sekalipon, bilangan follower blog tersebut tetap tak meningkat. Sebab jumlah blog yang korang follow dah melebihi had sebanyak 300 blog. Kiranya, follow button ni ada had. Tak boleh follow lebih dari 300 blog. Faham? 

FOLLOWER WIDGET
Ni pula follower widget. Kebiasaan ada dekat bahagian sidebar blog la kan. Tak dinafikan bila letak follower widget ni memang ambil ruang juga. Tapi tu semua letak ketepi. Sebab ada pentingnya juga bila blog kita ada follower widget. Jangan pula fikir bila orang tu letak follower widget mesti sbb nak tunjuk berapa byk followers yang dia ada. Jgn fikir macam tu. Sebab, follower widget ni secara tak langsung dpt memudahkan pengunjung. Terutama bagi mereka yang ada masalah untuk follow guna follow button. Follower widget ni takde had. Korang nak follow beribu-ribu blog pon tak kisah. Takde limit. 
So, tieqa rasa bagi mereka yang ada buat Giveaway atau apa-apa segmen terutamanya yang meletakkan syarat untuk follow blog korang tu, better sediakan follower widget ni. Bukan apa, tak semua bloggers boleh follow guna follow button tu. Sebab ada yang dah limit. Kalau malas, boleh je letak dua-II. Follow button dgn follower widget sekali. Lagi bagus. Hehe. Btw, bagi pengguna blogskin yang tak tahu cara utk letak follower widget boleh rujuk kedua-II tutor ni. {Click} {Click}

6 comment [s]:

Nur Syazana zanaSya said...

Hehe.. Saya letak fua dua.. Sennang kerja.. Tak boleh yang tu try yang lain

Atin Tory said...

lol sempat ag update lepas MAMA hahaha.. btw nk tambah sikit.. ad keburukan jugak bg blogskin guna followers gadget.. bila follow die xkan keluar update dorg kat home kt -,- .. tu la maslhnye huhu.. tnsion2 :(

AtiqahJaidin said...

@Nur Syazana zanaSya : Betul jugak mcm tu xD
@Atin Tory : Haha. smlm nk update tp busy spazz pasal MAMA. A'ah unnie terlupa pulak pasal tu. Thanks atin sbb ingatkan -.-

ezyra daniel said...

sye lagi suka follower widget nie sebab kte senang taw spe yg follow.

Haziey Azie said...

oh, means, siapa yang pakai follow button punya tu, memang di limit kan lah eh? em tak paham sebenarnya ni.

emmemarina mhd said...

akak letak satu sahaja. yg blogger. letak tepi. he

tq for entri ni. follow awak jgk.
singgah blog akak,

http://emmemarinamohamad.blogspot.my