Tips : Cara Mengesan Siapa Curi Gambar Kita

Assalamualaikum and annyeonghaseyo. Sebelum mula tips ni tieqa nak full credits to Atin. Sbb tieqa belajar dari dia. Ok. Korang pernah tak mengalami situasi di mana, korang rasa gambar yang korang edit diambil atau dicuri oleh sesiapa tanpa pengetahuan korang? Contohnya, tieqa bagi situasi blogger la. Masa korang tengah blogwalking, tetiba terjumpa satu gambar yang agak 'familiar'

"Eh macam kenal gambar / poster ni"
"Ni freebies dari blog aku ni. Kenapa dia tak letak credit?"
"Aku rasa gambar ni aku yang edit. Tapi macam mana boleh ada dekat blog orang ni?"

Tu antara contoh. Kekadang benda ni jadi, bila korg lupa nak letak watermark bagi setiap gambar or hasil kerja yang korang edit tu. Tapi bagi mereka yang bijak, diorang boleh je padam watermark tu. So dalam hal ni korang kena lebih peka. Jadi, hari ni tieqa nak share cara untuk detect gambar yang telah dicuri.

Steps

1. Click website { INI }
2. Pilih salah satu cara untuk masukkan gambar di antara ;

- Upload Your Image atau
- Enter Image Address

3. Kemudian, SEARCH

{ e x a m p l e }

4. Hasilnya, korang akan jumpa berapa ramai yang curi gambar korang tu

10 comment [s]:

Amanina Fikri said...

Thanks. Tips ni berkesan :)

Siti Aisyah Binti Arifin said...

wwowowoowo daebaklah!boleh thu rupanya..hahha xD

Syaza Raihanah said...

Wow, nice post ! :)

Anne Muloque said...

Great! Lepas nie, nak try jugak la! Gumawo for the tips. :)

Mazni Munawar said...

nice tuto, tpi tkboleh kesan ke siapa yg ambil gambar kita tu?

Exociety Club said...

HAHA, nice !

heirizalieyana said...

thanks for info

nurin jazlina said...

kak tiqa sory ea ~ maybe kite dah terbanyak amik or edit ape2 freebies dari blog akk ~ tapi kite tak twu camne nak letak kredit ~ mianheyo ~
sebab blog akk jee yang letak tuto yang boleh jadikk ~~ :(

nurin jazlina said...

anyeong sys tiqa ~ mianheyo~ sbb kite rase dah bnyk kite amik freebies unnie~ sorry sgt2 ..nnti kite try creditkan ~ Tq

Intan Safiya Nor Azuairi said...

boleh tak nak repost kat blog ? Nanti adik credit :D