Tutorial : Letak Lagu Dalam Blogskin


Assalamualaikum and annyeonghaseyo. Hello semua. Act, tuto ni dah lama orang request, cuma tieqa je yang malas nak buat. haha. Abaikan. Btw bagi newbie especially, yang tak tahu macam mana nak letak lagu dalam blogskin korang bole rujuk tuto nih. Let's start now!

1. Dashboard > Template
2. Press Ctrl + f dan cari code <div class="sidebar"> 

Click untuk tumbesaran

3. Klau takde code tu, korg cari je code yg seakan-akan sama mcm code di atas
4. Then paste code mp3 di atas code tadi
5. Orait! tu kalau nak letak atas sekali. Klau nak letak bwah sekali, korg cari tajuk sidebar korg yg last sekali.
6. Sudah ketemu? Good. Now, korang cari code </td>


7. Then paste code mp3 di atas code tadi
8. Preview & save

Mp3 player boleh dapatkan di SINI , SINI , SINI atau SINI

22 comment [s]:

ayufarhana :D said...

ni contoh lagu tu yg camne ? yg ade satu line je tu ke , yg kotak ke , yg camne ? please komen kat cbox sye :D

Shasya Swift said...

kalau tak ada code yang no 2 tuh mcm mana ?

Nurul AtiQah said...

@Shasya Swift: Klau takde code tu..cari code mcm ni <div class=

I'm Mysara said...

Sye dah buat..tapi xjadi laa..hihi

Iya said...

Thanks !!!

Nurul AtiQah said...

@I'm Mysara : Try again :)
@Iya : Welcome :)

sii gindut nakal =) said...

thank you :)

nur sha said...

thx atiqah ! :D

Nurul AtiQah said...

@sii gindut nakal =) & nur sha : U're welcome :)

Vespa To'chiq said...

hai atiqah... prnh blogwalking blog Yasmin Redzuan tak? Mcm mne dia buat lagu dlm blog di tu ek?

Nurul AtiQah said...

@Vespa To'chiq : Hai.ermm x penah :| bole bg link?

Aina Maisarah said...

saya tak brp nak faham la. pasal saya takde code tu. cemana ya ? kena tambah sendiri ke ?

titi tutu said...

kalau tak ada sidebar...macam mana? ada tutorial tak nak letak lagu?

titi tutu said...

kalau tak ada sidebar...macam mana? ada tutorial tak nak letak lagu?

Puteri ElLallyn said...

Allyn dahh try banyak kali nak buat, tapi until sekarang tak menjadi.. macam mana niy :'(

miSs Zatiey said...

laguu korea ni tajuk aper ?? pliss bg tauu ..

Ahlam Faiz said...

Kalau mcm blog sye cmne???http://ahlamstaycrying.blogspot.com/b/classic-preview?token=i0dqhT8BAAA.sSR4vY-Na0tGQ-D3a0DxTA.VRvnknxJjlIvLDrCbG6peQ

Cikrainboww said...

menjdai la. terima kasih :D

thetroublemaker said...

thanks a lot.. :)

najwa amilin said...

akak , saya dapat buat tapi mcm maner nak centerkan music player tu ?

AtiqahJaidin said...

@najwa amilin Letak code < center > dekat sebelah code lagu tu

Sarah Pigg said...

Kak, caner nak letak lagu dari kiwi6 dalam blogskin?