Tutorial : AudioPlay Music Player

Tumblr_m5idg12bqu1qdzogdo1_500_large

Assalamualaikum and annyeonghaseyo. Ahaa. Hari ni tieqa nak tunjukkan cara nak buat AudioPlay Music Player. Actually music player ni lebih kurang sama je dgn yg ini dan ini . Tapi dia lebih simple sikit. Btw contoh audioplay music player macam dekat bawah ni

1. Click SINI
2. Nanti akan keluar macam dekat bawah ni kan?



3. Okay, korang click BROWSE
4. Lepas tu upload lagu yang korang nak.  Make sure lagu tu korg dah sedia download dalam pc or lappy. got it?



5. Then, click start upload
6. Bila dah selesai upload nanti akan muncul saved : link mp3 macam kat bawah ni kan?



7. Orait. korg click link tu. Nanti akan appear macam ni


8. Korg copy link dalam kotak yang tieqa merahkan tu.
9. Lepas tu, korg pegi SINI pulak . Scroll ke bawah sikit. Nanti akan jumpa macam ni


10. Korg ikut je step macam kat atas tu. Ubah mana yang patut. Bila dah selesai, click generate code. Then, copy code dalam kotak kecil sebelah kanan tu.
11. Kemudian, paste dalam HTML blog korg. Done! Selamat mencuba!

credit : Ana Marlina

31 comment [s]:

batrisyia aiman said...

thanks :)

Nur Auni (FTI) said...

akak ... kenapa bende tu dah lain ? saya nak buat , tapi yang step first tu da lain

raras styles said...

aha thanks ya btw.. it works ;)

Farah said...

saya dah cuba byk kali, tp kenape susah nak upload ? :(

iffah said...

erm,hai..saye try buat ni.alhamdulillh jadi.pada sape2 yg tak jadi ,itu sbb kene refister dulu..

Ain Zuhaidah said...

Thankiu so much :)

Myra Eunhyuk said...
This comment has been removed by the author.
Zeeha Tan said...

cmner nak register?

Dania Bella said...

Thankssss :) Menjadi.

kanakanakribena said...

Mcm mana nk bg benda tu kecik (pause/play)) je?

▽ Itik Kuning ▲ said...

Thnk's banyak-2 akak , huh !! Nasib baik jdik ;)

Nurul Anisah said...

Thanks.Dah jadi :)

dirah sor said...

awalII x phm..pstu phm :D tqkak ;)

Rhasmin Felton said...

tak dapat upload :(

Ikha Shiro Chan said...

x jumppe pun macam gambr step 2 tu.. T_T

Fathin Natasha said...

menjadi.. thanks :)

Ana Myhusna said...

thanx!

Ikha Shiro Chan said...

Tiqah Unnie.. Pinjam gambar yer.. Hihihi.. Nak buat tutorial

Fryda Aulia said...

Akak........ Mestikah Register dulu???

AtiqahJaidin said...

@Fryda Aulia Untuk kiwi.com kena register dahulu :)

Nurul Syahrah said...

You know what :( step first tekan link tu tak sama dgn gmbr tu lah :( can you help me ?

AtiqahJaidin said...

@Nurul Syahrah Ouh dah lain. Refer this tuto http://nurulatiqahjaidin.blogspot.com/2013/08/tutorial-how-to-upload-mp3-kiwicom.html

Iwani Azman said...

Thanks . :)

Nur Syuhada Fd said...

@Zeeha Tan

boleh gune acount fb

farishayy said...

hi.. thanks for the tuto. hehe cuma nk tanya, kenapa bila nk tukar lagu lain, dia takde masa preview? banyak kali cuba, tapi takde jugak ~_~

atiqahjaidin said...

@farishayy : Awak guna irondj ke? rasanya web tu ada masalah sikit. cuba kiwi6.com. ambil code lagu dekat situ.

Aina Zulaiha said...

why kalau bukak blog still takde lagunya T.T

atiqahjaidin said...

@Aina Zulaiha : cuba refresh, kekadang lagu lambat keluar.

Adilla Khairulrizal said...

akak, mcm mana nk buat lgu tu trus play bila dh bukak blog tu? saya punya kna tkn play bru dia play --''

Cik Kucing Hitam said...

kenapa x uleh nk upload lagu ye? muskil nih..

Nini Hanini said...

thank u so much!