Tutorial : Color Splash Effect

Assalamualaikum. Setelah hampir sebulan mungkin tieqa hiatus dari update blog ni. So, utk first tutorial hari ni nak share cara untuk buat Color Splash Effect. Nama tu tieqa search dekat google. Since tak tahu apa nama dia. lols. Contoh boleh refer dekat bawah ni. Kalau tak berapa jelas atau tak berapa faham. Click HERE

{ left : before ; right : after }
Diperlukan :
  • Adobe Photoshop { cs3, cs4, cs5, cs6 }
  • Gambar / Image [ x ] - cr : owner
  • PSD Coloring
1. Open Adobe Photoshop
2. File > Open > Pilih Image
3. Gunakan PSD coloring, supaya gambar tu nampak lebih terang
4. Then, right click pada layer 'Background'
5. Right click > Duplicate Layer
6. Akan keluar satu tab. Click OK
7. Click 'Background Copy' > Image > Adjustments > Desaturate 
8. Image tadi dah bertukar ke warna gray
9. Next, 'Background Copy' > Eraser Tool > Ubah diameter. ex ; 65px
10. Padam pada bahagian yang hendak diwarnakan using Eraser Tool
11. Then, right click pada layer atas sekali and then click Merge Down
12. Lastly, File > Save as > PNG > Save. Done.
Back to hiatus. Any question? Just asked me on Ask.fm [ click

3 comment [s]:

Anisyamir Leejo said...

thanks unnie for this tuto and others pasal photoshop.. Kalau senang2 lagi, buat lah tuto byk2 okey ? hehe

atiqahjaidin said...

@Anisyamir Leejo : U're welcome. InsyaAllah ada masa nanti unnie cuba buat tutor yg lain :]

Junkyo No Hikari said...

nice tuto XDD Kai nampak comel gitu fufufu :3