Tutorial : Header Gif / Animated { Photoshop }

Assalamualaikum. Tutor ni dah lama direquest. Tapi baru hari ni berkesempatan nak buat. Tbh header jenis ni memang rumit. Tieqa belajar ni dari tutor nana johari. So, credit to her. Tp ada beberapa steps yang tieqa tambah sikit. Btw tutor ni kena ikut dgn teliti. Kalau salah satu step memang totally tak menjadi. Ni berdasarkan dari pengalaman. lews.
  • Adobe Photoshop { cs3, cs4. cs5, cs6 }
  • Gif image ( x ) ( x ) - credit ; owner
  • PNG image ( x ) - credit ; google
  • Click image untuk tumbesaran
Step 1 : Cara Masukkan gif 

1. Open Adobe Photoshop
2. Window > Animation
3. Open gif. Caranya ( x )

4. Click layer pertama pada animation dan click layer terakhir pada layer

5. Click File > Open > Open image PNG. Boleh search dekat google. Contoh image PNG (x)
6. Then, drag image ke layer gif
7. Pastikan image yg korang drag tu berada di layer paling atas. Nanti hasilnya semua 
  gif akan ada image polaroid tu. Nampak?
8. Seterusnya untuk bagi gif tu transparent. Ikut step di atas
9. Right click > Select Inverse
10. Akan ada garis putus-putus tu
11. Now, click layer pertama pada animation dan layer pertama pada bahagian layer. Then,
     tekan Delete pada keyboard.
12. Untuk layer yang seterusnya, korang ulang step yang sama. Sampai semuanya transparent
13. Now. Untuk copy frame. Ikut step ni dengan teliti.
14. Click layer pertama pada animation. Kemudian tekan 'SHIFT' pada keyboard. Jangan lepas 
    dan click layer terakhir animation. Nanti kesemua frame akan highlight
15. Seterusnya, click pada button kecil sebelah kanan > Copy frame

Step 2 : Cara paste frame ke dalam layer

1. File > New
2. Tentukan saiz. Boleh buat dlm bentuk transparent/background
3. Click button sebelah kanan > Paste frames
4. Then, pilih 'Paste Over Selection'
5. Sekarang cuba korg tengok. Layer pertama ada background kan? Tapi layer yang seterusnya
    transparent. So mcm mana nak bagi layer yang lain ada background juga. Follow steps ni
6. Click layer pada animation. dan click pada bahagian layer. Cthnya. click layer animation 2 
  dan click layer 2. Tick pada layer background
7. Untuk layer yang seterusnya, ulang steps yang sama
8. Seterusnya, utk resize gif tersebut. Korg click layer 1 pada bahagian layer. Tekan 'SHIFT'. Jangan
    lepas dan click layer terakhir. Nanti semuanya akan highlight
9. Lepas tu, click Edit > Free Transform. Korang adjust saiz dia 
10. Hasilnya akan jadi macam ni

Step 3 : Masukkan frame kedua
Steps ni bagi mereka yang nak letak lebih dari satu gif
1. Refer semula step 1 dan 2. Ulang step yang sama
2. Seterusnya, lihat gambar di atas. Layer gif kedua akan berada di atas layer gif pertama. 
3. Untuk step ni, korang refer semula step 2. Nombor 5, 6, dan 7. Ulang step berikut sehingga
    kedua-dua gif berada dalam satu layer yang sama.
4. Hasilnya. Perhatikan animation board tu. Kedua-2 layer gif dah berada dlm satu layer yang sama

Step 4 : Masukkan image jpg/png
Ni bagi yang hendak letak image tambahan
1. File > Open
2. Drag image ke dalam layer tadi
3. Letak layer image di bawah layer gif, kalau korg nak gambar tu berada di belakang gif
4. Seterusnya, korang boleh letak tagline / sebagainya dekat header tu
5. Bila dah siap. Boleh save. File > Save for web > Save
*Maaf kalau tutor ni susah utk difahami. Sebarang masalah boleh tanya.