Tutorial : Add Instagram Widget

Assalamualaikum. Tutor ni ada yang request. Sesuai bagi mereka yang ada account instagram. Bagi yang belum ada acc insta, boleh la register. So, tutor ni tieqa akan tunjukkan cara utk letak widget instagram dalam blog. Just follow this steps ;
1. Click HERE
2. Akan keluar page seperti ini

3. Now, isi mana yang diperlukan
Username : Your instagram username
Widge type : Pilih jenis widget. eg: grid
Thumbnail : Saiz image eg: 100px
Layout : Bilangan gambar eg: 3 x 2
Photo border : Border pada gambar
Background color : Get the codes from HERE
Photo padding : Jarak antara setiap gambar
Hover effect : Effect pada gambar
4. Bila dah lengkap semua tu click preview
5. Then, Get Widget. Copy codes
6. For template simple paste pada Add Gadget > HTML/JavaScript
7. For template classic paste pada Edit HTML
Jemput join giveaway ni CLICK

4 comment [s]:

Fatin Nur'Aqillah said...

akak ada tutor x buat poster yg kedua tu.gmbr d.o bnyak2 tu

atiqahjaidin said...

@Fatin Nur'Aqillah : Takde, akak boleh buat tutor tu tp tak tahu bila. cuba awak tengok tuto tu dekat blog Ayuni.

Fatin Nur'Aqillah said...

ok tqvm kak

Faezah Mdnor said...

saya minta izin nak buat tuto . gune sikit awk punya tuto . takpe kan ? :)