Tutorial : How To Make PSD/Coloring

Assalamualaikum and annyeonghaseyo. Agak lama tak update blog ni. Jadi hari ni tieqa nak share cara untuk buat PSD/Coloring. Act, PSD ni korang boleh je download dekat deviantart atau mana-II website. Tapi klau korang nak cuba buat sendiri pon boleh. Dekat atas ni contoh Coloring. Sebelah kiri yang belum di-coloring. Sebelah kanan yang sudah di-coloring. Ignore kerja malas eden.

1. Open Adobe Photoshop 

2. File > Open > Pilih image 
3. Then click File > New Adjustment Layer
4. Skrang korang boleh ajust 
-Brightness Contrast
-Level, curves, Exposure
-Vibrance
-Hue/Saturation
-Color Blance
5. Act, tak kisah nak adjust yang mana pon, ikut citarasa masing-masing
6. Nanti korang tengok bahagian layer akan jadi macam ni
7. Untuk higlight, Click pada layer atas { pertama } dan terakhir, then click SHIFT
8. Nanti kesemua layer akan highlight kecuali image
9. Lepas tu, click pada button kecil bahagian atas sebelah kanan. 
10. Pilih New Group From Layers dan akan muncul satu kotak/file seperti ini
11. Now, dah boleh save
12. File > Save As
13. Format tukar kepada Photoshop ( PSD ) > Save. Akan keluar satu tab. Click OK
14. Then, korang boleh upload file tu dekat deviantart, mediafire, 4shared. ect

*Cara untuk guna PSD/Coloring { Here }

3 comment [s]:

ezyra daniel said...

haii...thanks share..btw photoshop leh buat gif kan??boleh ajar tak?

atiqahjaidin said...

@ezyra daniel U're welcome, nt free sy cuba buat tuto, tp tak janji bila.

Aeny Nis said...

thank you kak tieqa!! sangat bergunaaaa ^_^