Tutorial : How to Use PSD Coloring { Photoshop }


Assalamualaikum and annyeonghaseyo. Hari tu ada yg tanya mcm mana eden buat effects pada gambar. Contohnya dari gelap bertukar ke warna yang lebih cerah. Tieqa pon baru je belajar buat benda ni. Act simple je. Nak cuba tak? Okay jom jom.

1.  Download PSD { Click }
2. Open Adobe Photoshop. Tak kisah CS berapa pon
3. File > Open > Pilih gambar pilihan korang


4. Then, buka file PSD yang korang download tadi


5. Click pada layer PSD. Kemudian, tarik file ke layer1 tadi. Boleh lihat contoh di atas.
6. Boleh la Save. Save > Save As. Hasilnya. Nampak perbezaan? Selamat mencuba.

12 comment [s]:

Ha Niel said...

x phm la kak

AtiqahJaidin said...

@Ha Niel : Tak faham yg mana? ._.

siti nur syuhada said...

drag layer tu pastu buat apa? tak paham lah. Takpayah klik apa2 dah ke lepas drag file ke layer 1 tu? o.O

AtiqahJaidin said...

@siti nur syuhada : Drag yg ada gambar 'FILE' tu ke gambar. tarik je. tak payah buat pape.

Ha Niel said...

yg file tu drag at pic tu kew ? semua la x phm ><

Fateen Shafini said...

Unnie, boleh tak saya ambil gambar ini? http://3.bp.blogspot.com/-etysCLSweu4/Ua67TRIRyiI/AAAAAAAASjc/rtU8kAkl11c/s200/babylulu.png

wan syakirah kirah said...

tak boleh buka la..

AtiqahJaidin said...

@Ha Niel : LOL. ok
1. Donwload file tu? sudah?
2. Open gambar
3. Open PSD yg di-dowload tadi
4. Nampak tak file dekat layer tu. yg akak tunjukkan sbg nombor "2"
5. Now tarik je file tu dekat gambar. DRAGGGG je. haha. done

@Fateen Shafini : Ok
@wan syakirah kirah : Tiqa dah betulkan. hope bole buka ._.

Ha Niel said...

owh..file tu kita drag at gmbar tu ?

Mr.Chanhun™ said...

PSD tu apa?

Nor Faizah said...

photoshop ni boleh download ke?

Nurul Anisah said...

Dah jadi.Thank you :)