Tutorial : Polaroid Header { Photoshop }

Assalamualaikum and annyeonghaseyo. Jangan terkejut tieqa update blog ni tetiba. lols. Act, tieqa masih dalam mood hiatus, tp hari ni takde paper. Next week pulak, tinggal lagi 3 papers. So, ada masa terluang ni tieqa cuba update tutor yang direquest. Hari ni, tieqa akan tunjukkan cara bagaimana utk buat image berbentuk polaroid pada header. Act,tutor asal dari Nana Johari. Credit to her.

{ e x a m p l e }
Step 1 : Created layer
1. Open Adobe Photoshop
2. File > New
3. Adjust saiz mengikut citarasa. Then, click OK
4. Done. Biarkan layer ini sebentar. Kita teruskan for the next steps.

Step 2 : Cut Image
1. File > Open > Pilih gambar 
2. Sila click pada tools seperti contoh di bawah
3. Saiz terpulang korang nak besar mana. Kemudian cut image tersebut
4. Sekarang, kita nak kecilkan image tu, supaya bila drag nanti saiz dia sama.
5. Press ctrl + alt + I kemudian, adjust saiz. click OK
6. Drag image pada bahagian layer 1
7. Then click pada tools yg tieqa tunjukkan dalam gambar di atas
8. Click Paint Bucket Tool. and then pilih warna. click pada layer. Polaroid kebiasaanya warna kelabu
9. Seterusnya, click Blending Options pada layer
10. Pilih Drop Shadow. Ikut step seperti di atas
11. Korang ulang step yang sama untuk gambar yang lain juga
12. Done. Selamat mencuba

7 comment [s]:

Mazni Munawar said...

thankyou, dh lama cari tuto ni :3

AtiqahJaidin said...

@Mazni Munawar U're welcome..hehe :)

Atie Fafa said...

akak boleh tak bgi link download photoshop ?

AtiqahJaidin said...

@Atie Fafa Here http://www.fizgraphic.com/2013/02/download-adobe-photoshop-cs6-portable.html

nur qamarina said...

akak pakai photoshop cs berapa?

AtiqahJaidin said...

@nur qamarina CS4

Atyrah Mustafa said...

Thanks kak Tieqa :) Dh lama cari tuto ni .