Tutorial : Happy Poster { Photoshop }


Assalamualaikum and annyeonghaseyo. Hari tu ada yang tanya tieqa cara untuk buat poster. Act,dulu tieqa pernah belajar. Tapi disebabkan dah lama tak buat poster so dah lupa. Sblum ni tieqa more to Angst poster. Tapi Angst poster tu hasilnya memang pelik. lol. Back to our topics. Hari ni nak share cara untuk buat simple poster, happy version. Contoh poster ni macam tergantung sikit. lol. 
{ e x a m p l e }

Apa yang perlu ada ;
: Adobe Photoshop { Tak kisah CS berapa }
: Gambar { Pastikan character tersebut berwajah gembira. Senyum }

Step 1 : Created First Layer
1. Open Adobe Photoshop
2. File > New
3. Tentukan Height & Width. Kemudian klik OK

4. Next. Click pada layer { background }. Akan keluar satu tab. Klik Ok
5. Right click pada layer { background } > Blending options > Color overlay > 
tentukan warna > Klik OK

Step 2 : Created Second Layer
Poster ni tieqa menggunakan dua layer. Tapi kalau korang nak buat satu layer sahaja. Boleh skip step ni
dan teruskan ke step yang berikutnya ;
1. Kecilkan Tab > File > New
2. Tentukan Height & Width. Saiz layer tersebut kalau boleh lebih kecil dari layer 1
3. Kemudian, letak texture pada bahagian layer. Caranya { click }
4. Now, kita nak drag layer 2 ke layer 1 tadi. Caranya kecilkan layer 2 > Klik Move Tool > 
Klik layer 2 dan tarik ke bahagian layer 1 tadi
5. Hasilnya, akan jadi macam ni. Ada dua layer berbeza.

Step 3 : Letak Gambar / Image
Untuk poster jenis ni pastikan image berbentuk transparent
1. File > Open > Pilih gambar yang telah di-transparent
2. Kecilkan tab. Klik Move Tool > Klik pada layer image dan tarik ke bahagian layer
3. Jika nak guna lebih dari satu image, boleh ulang semula step sama

Step 4 : Created Shape
1. Klik Custom Shape Tools > Rectangle Tool
2. Buat satu bentuk petak dibahagian tengah antara dua layer tersebut
3. Hasilnya akan jadi begini

Step 5 : Title
1. Klik Horizontal Type Tool { berbentuk T }
2. Reka tajuk yang korang nak pada bahagian layer tersebut
3. Then, korang tambah apa yang patut dekat poster tu. Ikut citarasa sendiri
4. Bila sudah. Boleh save. File > Save As > format PNG > Save

6 comment [s]:

Ken Eriksen said...

mcm mne nk buat gmbar luhan mcm tu. i mean, bentuk dia mcm kena gunting tu? haha faham tk?

Aimi Wardina ♥ said...

Akak nak url gambar luhan tu :) Kalau x boleh takpa ^_^

AtiqahJaidin said...

@Ken Eriksen: Lol. faham, btw nuna dah buat tuto dia ;
@Aimi Wardina ♥ : Akak dah lupa. cuba search dekat google "Luhan PNG". sorry ;-;

aiman liyana samat said...

new tu kat mane akak?

IKA said...

kenapa bila nak open gambar yg transparent tu, nt gmbr yg plain tu hilang? die bukak balik gmbr yg transparent tu je

atiqahjaidin said...

@aiman liyana samat : Klik file , nt akan ada NEW.
@IKA : Rasanya gambar tu automatically open new tab. cuba kecilkan tab.