Tutorial : Texture Header { Photoshop }

Assalamualaikum and annyeonghaseyo. Tutor yg kedua masih berkaitan dgn photoshop. Kali ni nak share cara utk buat header ber-texture. Tutor ni sesuai utk header jenis background. Transparent tak sesuai ye. Contoh header with texture mcm ni ;

{ e x a m p l e }

1. Open Adobe Photoshop
2. File > New. Tentukan saiz header
3. Background tukar kpd WHITE
4. Double Click pada layer. Nt akan keluar satu tab kan? tekan OK

5. Pergi dekat Layer > Layer Style > Patter Overlay
6. Skrang, korg boleh pilih jenis pattern yg korg nak. Act, klau nak pattern jenis lain, korg boleh search dekat deviantART. Download je dekat situ
7. Hasilnya, layer tadi sudah ada texture. Lepas tu boleh la tambah image
8. File > Open > Pilih gambar. Kemudian drag gambar tersebut ke bahagian layer
9. Seterusnya, korg boleh la edit or tambah apa-II yang patut
10. Lastly, boleh save. File > Save > Save As > PNG > Save

9 comment [s]:

Hani Puteri said...

Atiqah, boleh bgi link untk download texture yg Atiqah guna tu? thanks :))

AtiqahJaidin said...

@Hani Puteri : Ouh texture tu mmg dah tersedia ada dlm PS ni. cuba awak cari. rasanya ada kot :)

tenku butang said...

waa.. thanx.. berguna sangat ni.. selamat hari raya yea =)

Asma Sah said...

Kreatifnya kak .

AtiqahJaidin said...

@tenku butang U're welcome & Terima kasih, selamat hari raya juga ^^

@Asma Sah Hehe n_n

Hani Puteri said...

Ouh.. tapi dlm ps saya takde lah. Hmm, akak guna ps berape?

AtiqahJaidin said...

@Hani Puteri CS4 ..

Hara Dream said...

ps saya pun takda texture tu..

Nur Farizah said...

unnie nak tanye..camne unnie sengetkan tulisan tu and camne buat bentuk yg serong tu??