Tutorial : How to Make Watermark { Photoshop }

Assalamualaikum and annyeonghaseyo. Tutor ni ada yg request dekat ask.fm. Ekceli, watermark ni korg boleh letak dekat gambar or apa-II sahaja stuff yg korang edit sendiri. Means, bila ada watermark agak sukar utk copycat, meng-copy hasil kerja korang. Cara nak buat watermark ni mudah je.
{ e x a m p l e }

1. Open Adobe Photoshop
2. File > New. Adjust saiz. Pastikan saiznya tidak terlalu besar
3. Background tukar kpd Transparent . Click OK
4. Skrang, korg pilih apa-II saje bentuk yg korang nak. Contohnya bentuk bulatan

5. Nanti akan jadi macam ni
6. Untuk dptkan dua shapes. Korang just ulang step no.4 tadi
7. Lastly, taip apa-II diruangan yg tieqa tunjukkan tu
8. Bila dah puas hati, boleh la save
9. File > Save > Save As > PNG > Save

2 comment [s]:

Nur Farizah said...

Unnie guna font ape dlm tutorial ni? yg tulisan "Atiqah Jaidin" tu ?

AtiqahJaidin said...

@Nur Farizah Font "OCR A Extended"