Tutorial : Text Shadow { Photoshop }

chocolat love~♡♥ チョコレート
Assalamualaikum and annyeonghaseyo. M'mandangkan ada yg tanya, jadi hari ni tieqa akan tunjukkan cara bagaimana nak buat tulisan ber-shadow. Contohnya mcm dekat header blog tieqa sekarang. Mgkin cara ni agak manual. lol, Tieqa main reka je benda ni. Mungkin ada cara yg lebih 'pro' tapi tieqa guna cara ni je. Hehe. Okay jom mula.

1. Open Adobe Photoshop
2. File > New


3. Tulis apa-apa perkataan di ruangan tersebut

4. Sudah? Nanti hasilnya begini


5. Now, untuk jadikan text tu nampak sedikit kabur, korang ikut step di atas
6. Adjust opacity mengikut kehendak korang


7. Okay. Tulian tu dah kelihatan sedikit kabur dari sebelum ni kan?
8. Seterusnya, korang ulang semula step ketiga tadi. Buat tulisan yang sama pada layer


9. Nanti akan jadi mcm dekat atas ni. Pastikn tulisan pertama & kedua punyai opacity yg b'beza.
Maksudnya ada dua kombinasi iaitu terang dan kabur. maaf ayat sastera. lol


10. Then, korang drag tulisan tu. Bagi dia bertindih antara satu sama lain
11. Hasilnya nanti begini. 


12. Dah siap, boleh la save. File > Save As > PNG > Save

3 comment [s]:

Rahmad Mat said...

nice tutor..hehe

stabirastaBiraShue said...

I'm try wt ! jadi . so simple . tengkiu :D

FaZa said...

Kak, minta tlg like ni boleh? :O thanks!
1. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=192506374246596&set=a.191990654298168.1073741836.100004617030197&type=1&comment_id=245997&offset=0&total_comments=1&ref=notif&notif_t=photo_comment_tagged&theater
2. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=541018619277417&set=a.537280549651224.1073741909.520694024643210&type=3&src=https%3A%2F%2Ffbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net%2Fhphotos-ak-ash3%2F8452_541018619277417_2049170306_n.jpg&size=650%2C450