Tutorial : Header Non-Transparent { Photoscape }

Large

Assalamualaikum and annyeonghaseyo. Dah lama sebenarnya tieqa nak buat tutor ni. Tapi asyik tak sempat je. Al-maklum la kemalasan eden melanda. Tapi hari tieqa rajin pulak nak share. Okay sblum ni tieqa dah tunjuk cara nak buat header background guna Adobe Photoshop kan? { click } So, skrang tieqa nak tunjuk cara buat header bukan transparent dgn menggunakan Photoscape.

{ example. simple }

1. Open Photoscape
2. Editor > Menu

3. Pilih New Photo


4. Akan keluar satu tab. Korang adjust la 'Width' & 'Height'. Lepas tu pilih color
5. Then, click OK



6. Nanti akan jadi macam dekat atas ni. Now, korang boleh la letak gambar
7. Pergi dekat Obejct > Gambar gunung > Photo


8. Then, adjust la mana yang patut. Korang nak letak gambar tu dekat posisi mana.
9. Now, kita nak letak font pulak


10. Caranya Object > click simbol "T"


11. Lepas tu, korang tambah la apa yang patut. Bila dah puas hati. Boleh la save
12. Save > Save As > Save

4 comment [s]:

Nur Lyana said...

Tieqah guna font apa?

Choi•Minhoヅ™ said...

yang background kat tulisan tu nak buat mcm mana? yang kaler biru cair tu?

stabirastaBiraShue said...

Alhamdulillah . y ne pow berjaya dihasilkan . :)

Wafa Shin said...

thanks fr tutorial ^^