Tutorial : Header Bukan Transparent (Photoshop)


Assalamualaikum and annyeonghaseyo. Okay hari ni tieqa nak share tutor cara nak buat header bukan tranparents menggunakan photoshop. Act, kalau korg ingat tieqa ada bagi freebies header yg mcm ni kan. Nak belajar tak? Jom.


| EXAMPLE |

1. Open Photoshop
2. File > New > Adjust mana yg patut


3. Make sure Background Contents tukar kpd White
4. Then tekan OK


5. Lepas tu click File > Open > Pilih gambar yg nak dijadikan sbg header.
6. Then, drop gambar tu ke bahagian layer


7. Sekarang, ikut step macam dekat atas ni. Pilih dropped dan click atas background image kita td.


8. Then, click semula dekat tengah2 image tadi. Pastikan layer background berada di bawah image. Lihat contoh di atas.


9. Seterusnya kita nak gabung gambar dgn layer background berwarna tadi.Caranya click layer 1 > Right click > Pilih Marge Down
10. Nanti layer dan background akan bercantum.


11. Lepas tu, korg bole la design apa yang patut. Untuk letak tulisan ikut step mcm dekat atas ni. Make sure Create New Layer terlebih dahulu.


12. Kalau nak letak shape, ikut step macam dekat atas ni.
13. Then edit la mana yang patut. Bila dah puas hati dengan hasil kerja korg, boleh la save.


14. File > Save As > Tukar format PNG > Save
15. Done. Selamat mencuba.

15 comment [s]:

Balqis said...

Thanks for this tuto ^^

Sophea said...

tiqah guna font's ape eih untuk header

Nurul AtiQah said...

@Balqis : U're welcome :)
@Sophea : Font "KG Begin Again"

Ƞurul Ƨyafiqah said...

Ohhh. cenggitu. Tadi Fiqah try guna photoscpe. Dapatlah jugak ~ Tapi guna photoshop lagi cantik ! :)

Nurul AtiQah said...

@Ƞurul Ƨyafiqah : Guna photoscape pon boleh :) mana2 pon bole. hehe ^^

Nisha Nisrina said...

Nnti nk bwatlah ^_^

Alpaca Ace said...

unnie guna PS CS berapa? btw thanks for the tuto ^^

Nurul AtiQah said...

@Nisha Nisrina : Cuba jgn x cuba :)
@Alpaca Ace : CS4, u're welcome :)

~ Kai ~ said...

Unnie kenapa yang Kai punya photoshop takde yg step 11 no.2 tu??

Baek Ji Kyung said...

thanx unnie!

ArienaS said...

Unnie~Naper Saya takder step 8?

Nurul Zahirah said...

Cs 4 je ke boleh guna?

Nur Farizah said...

dekat cs3 xde "paint" tu..so,camne ek?

Lollipop Girl said...

Akak,knp x leh drop gmbr kat layer?

Narumi Aihara said...

Thanks kak for tutor..dah jadi header background!!