Tutorial : Buat Outline Pada Gambar (Photoshop)

Tumblr_m3cii6iiwj1r2ymtoo1_500_large

Assalamualaikum and annyeong. Ha! hari tu ada sorg rakan kita ni tanya tieqa something. Dia tnya 


Apa yang tieqa faham, dia tanya macam mana tieqa buat line putih dekat header.Owhh yang itu ek? Okayy hari ni tieqa akan buat tuto pasal tu. Gambar kat bawah ni adalah contoh outline. Cer korg tengok dekat pic tu, ada line putih kan? Ha! bagus. Nak tahu caranya tak? Ok, let's start now!






1. Buka Photoshop > Open > pilih picture pilihan korang.Pastikan gambar tu telah di-transparent. Klau belum bole guna cara >NI< atau >NI<



2. Then ikut step macam kat atas tu. Untuk step yg ke-3, korg halakan cursor dekat pic tu. Kemudian click aje. Sampai ada garis putus-2.



3. Bila sudah. Pergi dekat layer dan right click. Then pilih Blending Options



4. Korang tick dekat bahagian Stroke dan pilih la warna pilihan korang. Macam tieqa, tieqa pilih color putih.



5. Lepas tu, korang Save. Nanti korg tgk dekat gambar tu dah ada outline.




6. Akhir sekali, boleh la Save. Mudah je kan? selamat mencuba.

13 comment [s]:

Liyana Izzati said...
This comment has been removed by the author.
♥ Anis said...

kenapa sy punya photoshop cs5 takde nak pilih2 colour tu ? dia jadi warna hitam je :( pelik ..

Nurul Atiqah said...

@♥ Anis: ouh mcm tu pulak? O.O
it's ok..cuba cara mcm ni pulak
layer > style > stroke

Ega said...

kyaaa~~ kak tieqaaaa... saye berhasil... thx kaaaakk... :))

Nurul AtiQah said...

@Ega : Hehe, welcome dear ^^

Waney said...

Blh x buat outline mcm ni guna gimp?

Nurul AtiQah said...

@Waney : Rasanya x boleh~

Waney said...

oh x boleh eh. alaa, xpe la. thanks tieqa^^

SyafiqahRadzi said...

hemmm. ieka dah try buat tp yg 'colour' tu tadak. outline dia jd colour merah then tak bole tukar :(

Nurul AtiQah said...

@SyafiqahRadzi : Ouhh..cuba step ni pulak.. Layer > Layer Style > Stroke

Asya Filza said...

Akak saya tak paham cara yang first tu.sebab saya guna photoshop 6.saya baru belajar sikit2. :D haraap leh jawabkan ngeee~

Asya Filza said...

akak,saya tak berapa paham step yang first sekali tuu...sebab saya guna photoshop 6. can you help me?

atiqahjaidin said...

@Asya Filza Sama je step dia. File > Open :)