Tutorial : Image Transparent Menggunakan GIMP (Part1)

Tumblr_lhvjhhb47b1qajnjio1_r1_500_large

Assalamualaikum and annyeong. Hai hai korg. Hari ni tieqa nak share cara utk transparentkan gambar dgn menggunakan Gimp. Act, tieqa lebih suka transparent gmbar m'gunakan Gimp berbanding Photoshop. hehe. Tak tau la kenapa. Btw, tieqa pasti semua org dah mahir bab-2 transparent ni kan? Takpe. Tuto ni sekadar perkongsiaan especially utk newbie. So let's begin.!



1. Fisrtly, open Gimp. Click File > Open . Then korg pilih mana-2 gambar yang korg nak transparent



2. Kemudian, click Fuzzy Select Tool . Right click Layer > Pilih Transparent > Add Alpha Channel (click utk tumbesaran)



3. Lepas tu, korg click Fuzzy Select tool lagi sekali then click dekat bahagian picture yg korg nak transparent-kan tuh. Then select Eraser Tool utuk padam bahagian yang korg taknak. Then akan jadi mcm gmbar kt atas tu.



4. Bila dah selesai transparentkan gambar tadi. Korg bole la save. Cara nak save ikut seperti gmbra rajah di atas.



5. After tekan Save As . Nanti akan keluar box mcm kt atas tu kan? Okay. Sblum save, korg kena tukar dulu format pic tu kepada PNG . Then save.



6. Ha! lepas tu, akan keluar kotak mcm gitu kn? Ok korg tick yang mana tieqa bulatkan tu. Lepas tu baru la Save. Finished! 



Sudah di-transparent :)

23 comment [s]:

Nur Auni said...

tak faham lha kaq yang no. 2 and 3 tuh
please explain

Nurul AtiQah said...

erkk x faham ek :|
step2.dik pegi dekat gambar tu dan tekan right click. then pilih transparent > add alpha.

step3.Click fuzzy select tool dan click dekat bahagian gambar. Lepas tu click eraser utk padam bahagian yang taknak tuh..sorry klau pening..hehe

Nur Auni said...

okay .. seriusly tak faham ..
hurm .. tak pe kaq .. adq faham yg part 2 punya .. so , adq gune cara tuh jel lha .. thans ya kaq course bagi tunjuk ajar

Nurul AtiQah said...

haha. it's okay.
part 1 ni mmg agak complicated sikit.
no.2 senang..hehe, no problem :)

Nur Auni said...

btw , yg part 1 nih .. dye kene erase sendiri ek ?

Nurul AtiQah said...

yup..tp akak suggest..part 2 lg senang :)

Nur Auni said...

owh ... saya pelik lha .. asal akq boleh buad nampak cantik ek .. saya buad tunggang langgang jadinya .. hihi
btw , akq ditag ->http://aunistorymory.blogspot.com/2012/06/my-best-blog_07.html
jemput baca ..

Nur Auni (FTI) said...

AKQ ada cara lain tak na transparentkan gambar ? yang mudah2 je ..
tak kesah lha gune PS ke , GIMP ke ...
kalau ada .. please tunjuk ..

Nurul AtiQah said...

@Nur Auni (FTI): Guna ps pon bole. tp akak x biasa guna. akak selalu guna gimp la. tu je kot yg senang :)

Nur Auni (FTI) said...

oh .. that mean .. akq selalu guna cara yg nih lha ek (part 1 or 2) ?
okay ..

Nurul AtiQah said...

Yup..tp akak suka guna part2. jimat masa sikit..hehe

Nur Auni (FTI) said...

ouh .. okay ...

❤ Engku Adlina ❤ said...

Kenapa bila upload kat blog & photobucket gambar-gambar jadi kecik sangat eh ??

Nurul AtiQah said...

@❤ Engku Adlina ❤ : Mybe saiz gmbar tu mmg kecil kot. klau nak besarkan post dkt blogger. nt adjust saiz dia :)

Mimi Wyna said...

Unnie , kenape bile nak save . Kan unnie suruh tuka jadi PNG kan . Bila dah tuka jdi PNG , nape tak boleh nak save ?

AtiqahJaidin said...

@Mimi WynaCuba guna cara ni..File > Export > make sure tukar format kpd PNG > then click Export.

fatinaziz said...

tk bolehlh :( skrg dh lain gmbr dia. bila tekan tkd perkataan tranparent pun. please bgtahu dkt my cbox :( fatinpunyadiari.blogspot.com

AtiqahJaidin said...

@fatinazizOuh yeke. sorry sy tak dapat nak tlong sbb sy dah tak guna software gimp ni. Btw sy reply kt sini eh.sbb blog awk takde cbox :/

fatinaziz said...

knp bila nk crop tetiba dia jd bnyk sgttttt line, nk crop tp lene ada dkt background yg sy nk crop tu. please rep at my cbox fatinpunyadiari.blogspot.com . please :)

mardhiyah hasbullah said...

akak, kenapa adek tak boleh nak save gambar tu. Adek dah letak 'jpg atau png' :'( tolong buat tuto nya :') balas dekat cbox blog adek. http://mardhiyahh.blogspot.com/ Thank you.

nano cadbury said...

kenapa tak boleh save as png ? and dia tk kluar box macam step 6 tu

khairunnisa fateen said...

tak boleh pun .
nak -transparent- kan dya pun tkboleh =(
tlng syaa !

Rabiatul Zulkifli said...

thanks akak ! memang berguna sangat-2. Jemput lah singgah blog saya :) Thank you akak !