Tutorial : Image Transparent Menggunakan GIMP (Part2)

Tumblr_ltzboqbqie1qhv6sjo1_500_large

Assalamualaikum and annyeong. Hai hai morning. Ok la tuto hari ni tieqa nak tunjukkan cara ke-2 utk transparentkan gmbar m'gunakan Gimp. Klau mcm step yang smlm tu CLICK . Mmg agak simple dan cepat bukan? Tapi bila guna step tu, kadang2 part yang korg taknak transparent pon. Dia transparent-kan jugak.Lols. So, utk step yg ke-2 ni. Agak memudahkan korg. Sbb ia lebih detail tetapi complicated sikit. Heee :D Let's start~



1. Macam biasa open GIMP dulu . Then Click File > Open. Kemudian, pilih la gambar yg korg nak transparent. Dan pilih Free Select Tool. 




2. Kemudian, korg crop picture tu mengikut bentuk. Pastikan titik permulaan bertembung dgn titik akhir (xtau nk xplain mcm mana) . Lagi satu pastikan mood berada dalam keadaan transparent.




3. Bila dah selesai. Right click Edit > Cut




4. Nantik akan jadi mcm gambar kat atas tu. Ia akan hilang kn? kn? kn? Don't worry. Nanti jumpa balik xD




4. Next, Right click > File > New




5. Then, akan keluar box. Dekat Fill with tu korg select Transparent. Lepas tu click OK




6. Nanti akan keluar box mcm kat atas tu. So, korg tekan Right click > Edit > Paste




7. Ha! dah jumpa Myungsoo balik. lols. Now turn to save. Mcm biasa click File > Save as > Tukar format kpd PNG terlebih dahulu. Kemudian, baru la SAVE.




TADAA!!! DONE! :) Selamat Mencuba 


12 comment [s]:

Shing Blabla said...

kak , saya ade download gimp dan saya dah gunakan . semua yg akak suruh , saya ikut . tapi saya ade masalah untuk save . saya cuba gantikan xcf dengan png . tapi dia kata You can use this dialog to save to the GIMP XCF format. Use File→Export to export to other file formats . maksud dia ape ehh ? saya pening lah , saya punya gimp ni gimp 2.8 . saya rasa waktu nak save tuh berbeza dengan kak tieqa . tolong saya :| . saya budak baru dalm blogger ni ,

Nurul AtiQah said...

@Shing Blabla: okay.. awk pegi dekat File > Export > make sure tukar format kpd PNG > then click Export.

amira evans said...

x bole lhaa , tk jdi :(

Nabilah Salim said...

alhamdulillah. jadi. tenkiu kak tieqah :D

ღ Miza Amirah ღ said...

Mcm mne nk save jdi format PNG ?? X jmpe pon format tu..='(

♥ layla naziera ♥ said...

sangat membentu , bdw thanks sesangat buat tutors ni kalau xsampai la ni pun taktau cmne nak kasi transparent yang paling simpleeee dan sennag difahami .untuk sesapa yang takdapat nak save as + tukar png boleh click pada export je . dekat situ korang boleh tukar format

anne lee said...

akq ckp dkt step 2..pstikn dlm mode transparent kn?
mcm mne na taw dy dlm mode tuh?

Nurhajar Danishy said...

@Nurul AtiQah masalah saya sama macam shing blabla..saya dah bukak file..Tp "Export" saya tak jumpa..

AtiqahJaidin said...

@Nurhajar Danishy Export dah takde eh? sorry sbb tieqa dah tak pkai GIMP so xtau pasal ni :/

fatinaziz said...

patutlah dh buat tk jd dkt photoshop rupa-2nya dkt GIMP xD tk perasan.

fatinaziz said...

nk save tp dkt mana nk tukar png tu ? tk nmpk pun. please help me :(

AtiqahJaidin said...

@fatinaziz Click File > Export > make sure tukar format kpd PNG > then click Export.