Tutorial : Header Transparent (Photoshop)

Tumblr_lseikzgdm01qgm59vo1_500_large

Assalamualaikum and annyeong semuaa. Hari ni tieqa nak ajar korg, cara nak buat header transparent m'gunakan PS. Tieqa tau rata-2 bloggers kat luar sana mesti dah mahir kn? Tape takpe. Ini sekadar perkongsian. Hehe. Tieqa pon bukannya mahir sgt bab2 PS ni. Tapi tieqa cuba jugak buat tuto ni. So, tunggu apa lagi. Let's go xD



Ini contoh Header yg tieqa buat. Sorry buruk. Nasib Lu Han comey. LOL



1. Open PS . Click File > New . Width & Height tu korg adjust la mengikut citarasa korg . Jgn lupa tukarkan Background Contents pd Transparent.




2. Lepas tu click File > Open . Pilih picture untuk dijadikan header . Mcm tieqa, tieqa pilih pic LuHan. Ehem3




3. Next, tarik gambar tu ke bahagian header. Lihat step di atas.



    

4. Bagi yang nak buat outline dekat pic tu, pon boleh. Senang je. korg ikut step yg tieqa tunjukkan. 




5. After step 4, korg halakan cursor ke bahagian pic berkenaan dan click bahagian-2 yang korg nak outline.




6. Seterusnya, click Layer > Layer style > Stroke




7. Nanti akan keluar mcm ni. So korg pilih je warna apa-2 yang korg suka. Klau nak tambah layer lain pon boleh.




8. Bagi tulisan pula. Korg click simbol 'T' yg tieqa bulatkan dlm gmbar rajah di atas. Then tulis je la apa-2 yang korg nak kat situ




9. Klau nak tambah warna click dekat bahagian colour tu ye.




10. Korg jugak bole tmbah effect-2 lain. Step dia sama je mcm step no.6 tadi




11. Ha! korg nmpak tak dekat header tu, ada kotak-2. Tau tak mcm mana nk buat? Ok klau xtau. Bole ikut step dkt atas.





12. Then, bila dah siap edit. korg bole la save . Click File > Save as  (please ignore layer yg bersepah dekat sebelah tu..lols)




13. Sebelum save jgn lupa format-kan image tu ke PNG tau. Lepas tu baru SAVE. Done. Klau ada yang x faham tu, jgn segan-2 tanya tau. 

Extra: Korg-2 , klau nk header yg cantik-2, korg bole BW dekat blog chingu tieqa ni. CLICK. :)

27 comment [s]:

♡ myungjong ♡ said...

kak , yg bentuk love tu , mcm mne kak buat ye ?

Nurul AtiQah said...

@♡ myungjong ♡ : refer dkt tuto yg ni
http://nurulatiqahjaidin.blogspot.com/2012/07/tutorial-header-berbentuk-awan.html
then tgk step yg ke-4. Sama je mcm tu :)

syazwani sukri said...

akak , cam ne akak buat tulisan senget-2 tu ? cantik lha ^_^

Nurul AtiQah said...

@syazwani sukri : Owh, font tu memang asalnya senget, dik..hehe :)

syazwani sukri said...

owh , makne nye bende tu bukan edit lha ? btw cantik header tu #Lu Han pon comel ;)

Nurul AtiQah said...

@syazwani sukri : A'ah :)
Thanks, hehe baby lulu~~

syazwani sukri said...

welcome :) hoho ~

light drita said...

akak, saye terdownload photoshop cs6.. camne nak gune ek?? same ke stepnye??

light drita said...

akak, saye dah try buat mcm akak tunjuk tuh..tapi saye punye x kluar kotak mcm pic tutor no.2. die trus pergi ke tab yg lain..camne ek??

Nurul AtiQah said...

@light drita : ouhh, mybe cs6 berbeza sikit kot..sbb akak guna cs3. so tak tahu pulak function cs6 mcm mana..sorry :(

light drita said...

ouh, yeke..hm, xpelah..anyway thanks..

light drita said...

akak, saye dah format kan image ke PNG then save..tapi mcm mane nak dapatkan url image tuh utk dijadikan header?

Nurul AtiQah said...

download dkt http://imgur.com/

light drita said...

ok..dah dapat dah..gumawoyo unnie <3

Park Hyun Ji said...

unnie , nk header luhan uh boleh ? hehe

light drita said...

thanks for your tutors..

Nur Aqilah Hanis said...

Hi! Nk tnya selalu width & height tieqa letak brp ?? sebab x pandai nk agak .

Nurul AtiQah said...

@Park Hyun Ji : Boleh, tp yg tu sample je :)
@light drita : U're most welcum ^^
@Nur Aqilah Hanis : Kalu yang tak bergambar width:830 , height:200
tp kalu bergambar width:830, height:300.

Nur Aqilah Hanis said...

okey ..thanks :))

Nur Aqilah Hanis said...

pastu cane nk buat multicolor dekat photo ???

imsara angel said...

Salam, akak nak tanya. Kenapa Sara punya ps tak boleh save ke PNG?

qaira adania said...

Salam,Qaira dah fham cra nk buat^^ hapynya!! Komawoyo unnie!!

Syaza said...

Salam. Akak, macam mana nak tarik gambar dari step 2 ke step 3 sebab gambar tu buka tab yang baru.

Goo Hye Min said...

akak, kenapa photoshop CS3 saya punya bila open file, dia akan jadi macam ni

http://i.imgur.com/yrxVW0e.jpg

dia tak pop-up window pun..

☺ CikNurin Irdina ♡♥ said...

macam mana gambar luhan tu siap dah transparent?

ibtisam said...

akak,camne nk dowload PS? PS tuu ape eh?

Dini Aliyyah said...

Saya download Photoshop CS3 Update. Sama jea kan function dia?