Tutorial : How to Make an Icon [ Photoscape ]

Assalamualaikum. Tutorial kali sangat mudah. aha. Act, sebelum ni tieqa ada buat tutor untuk buat icon guna photoshop. click [here] But for those yang takde photoshop, boleh guna photoscape. It's just too simple. Follow this steps ; p:s ignore my 'new' watermark. 
[ e x a m p l e ]
1. Open Photoscape > Editor
2. Menu > New photo

3. Tentukan saiz. Biasanya saiz untuk icon 100 x 100. Standard size
4. Next, click Object > pilih gambar
5. Then, boleh re-size gambar
6. Click photo + objects
7. Akan keluar satu tab. Tick combine your photo ... and then click OK
8. Hasilnya akan jadi macam ni. Maksudnya dah menjadi. lols
9. If nak tambah coloring, just click Home > then boleh letak effects pada image

7 comment [s]:

Zulaizat said...

Yeah .. I GOT IT ! , Thanks kak :) hihi

Junkyo Hikari said...

selalu sy pakai photoscape jgak sbab simple XD hahaha :D

nice tuto XD

atiqahjaidin said...

@Zulaizat : U're welcome :]
@Junkyo Hikari : Yup. lebih simple. hihi

Teuku Danishy said...

akak,apa sebenarnya kegunaan icon ni?Biasanya kita boleh letak kat mana ?

atiqahjaidin said...

@Teuku Danishy : Boleh guna sbg dp utk twitter, ask.fm. Boleh jugak klau nak letak dekat blog. bahagian profile or sidebar :]

Anisyamir Leejo said...

sis ! TQVM Alhamdulillah jadik <3 :)

atiqahjaidin said...

@Anisyamir Leejo : U're welcome :]