Tutorial : How to Make an Icon { Photoshop }


Assalamualaikum and annyeonghaseyo. Tadi check cbox, then ada yang request cara nak buat icon. Dtgnya dari Anis. Thanks for the request btw. Sebenarnya, tutor ni tieqa belajar dari sini { click } Memang banyak membantu. So credits to her. Okay, jom mula.

1. Open Adobe Photoshop. Tak kisah CS berapa
2. File > Open > Pilih gambar pilihan korg


3. Kemudian, pilih Crop Tool. Then adjust saiznya kepada 100cm. Ikut step dekat atas ni


4. Sekarang kita nak crop image tu. Sila ikut step seperti di atas
5. Nanti korang tgk image tu still besar kan? Okay, macam mana kita nak bagi saiz dia 100x100


6. Tekan Ctrl + alt + I . Nanti akan keluar box mcm tu. Korang adjust saiz dia kpd 100x100
7. Nanti jadi kecil. Now, kita nak buat layer baru


8. File > New > Adjust saiz kepada 100 x 100. Tukar background kpd Transparent. OK


8. Okay, sekarang kita nak tarik image tu, supaya masuk ke layer1 tadi. 


8. Ikut seperti step di atas. Lepas tu korang edit la sikit-sikit. Bagi gambar tu ada effect sikit. 
9. So bila dah siap. Boleh la save. Save As > PNG > Save


{ EXAMPLE }

6 comment [s]:

Nisha said...

Wah .. menarik . Thanks for sharing :)

aisyah baharom said...

thanks kak tieqa ^^

AtiqahJaidin said...

@Nisha : U're welcome :)
@aisyah baharom : U're welcome :)

intan nursyafiqah said...

waaa~~ bleh wt ni !! keke ... xD

anis Sk said...

thank you very much ! :*

Wafa Shin said...

cara mencerahkan warna iconnya gimana?