Tutorial : How to Load { Patterns, Brushes, Shapes }

Assalamualaikum. Tutor seterusnya cara untuk "Load" patters, brushes, shapes into photoshop. Step dia tak banyak, cuma yang menampakkan step dia banyak sbb tieqa gabungkan kesemua {patters, brushes, shapes} dalam satu tutorial. Ni juga bagi memudahkan korang. Let's start.
Intro
  • Adobe Photoshop { Tak kisah CS berapa }
  • Contoh patters, brushes, & shapes (x) (x) (x)
  • Cara download patters, brushes, shapes { here }

Load Patterns 
1. Open Adobe Photoshop
2. File > New > Tentukan saiz layer > Ok
3. Double Click pada layer
4. Then, right click > Blending Options

5. Click pada Pattern Overlay > Patterns

6. Rujuk gambar di atas, kemudian click pada Load Patters

7. Buka file yang korang extract tadi. Then, click Load 

8. Skrang korang boleh tengok pattern dah ada dalam ruangan patterns overlay

9. Then, dah boleh apply pada layer. 
10. Done.

Load Brushes
1. Open Adobe Photoshop
2. Click Brush tool

3. Click seperti gambar rajah di atas

4. Then, click Load Brushes 

5. Buka file yang korang extract tadi. Then, click Load 

6. Done.

Load Shapes
1. Open Adobe Photoshop
2. Click Custom shapes tool > Shapes

3. Then, click Load Shapes

4. Buka file yang korang extract tadi. Then, click Load 

5. Done.

3 comment [s]:

BaekReeth said...

kak atiqah , thanks sebab buat tutorial ni . dah lama anis cari tuto ni v.v thanks sangat sangat TT.TT

atiqahjaidin said...

@BaekReeth : No problem, anis :)

d/n/e said...

Kak atiqah, mcm mana nak extract pattern yg kita dh download ??