Tutorial : Transparent Image { Pixlr }

Assalamualaikum and annyeonghaseyo. Hari ni tieqa nak share cara paling mudah bagi mereka yang tiada software photoshop or gimp untuk transparent-kan image. Jangan risau, korang boleh guna pixlr. Tak perlu install apa2, sbb ni secara online. Jom mula.

1. Click { SINI }
2. Click pada Open Image from Computer > Pilih gambar yang hendak di-transparent-kan. Gambar tu klau boleh yang senang utk di-transparent, jgn terlalu ada byak benda dekat background tu, takut merumitkan pulak nak transparent nt.
3. Pergi pada Layer. Double click pada icon kunci, sehingga ada tanda 'tick'
4. Next, click Wand tool dan click pada image. Nanti akan ada garis putus-putus
5. Then, pergi dekat File > Cut
6. Gambar tadi dah jadi transparent. So, korang dah boleh save
7. File > Save
8. Format tukar kepada PNG, then tekan OK. Siap.

5 comment [s]:

Nur Aisyah said...

thanks,unnie..dah lama cari tuto nie >_<

Anne Muloque said...

Unnie, nak tanya boleh? Kalau ramai orang dalam satu gambar tu boleh transparent jugak tak? :)

atiqahjaidin said...

@Nur Aisyah : U're welcome ^^
@Anne Muloque : Boleh je :)

Salwa Nisrina said...

Kak , Kok Aku Ga Bisa Ya ? Thanks Please Reply

atiqahjaidin said...

@Salwa Nisrinamengapa ngak bisa? kamu udah ikut steps tu kah?