Tutorial : How to Install Tumblr Theme

Assalamualaikum and annyeonghaseyo. Hari tu ada yg tanya macam mana nak install theme dekat tumblr. Act, tieqa takde la tahu sgt dlm bab tumblr ni. Tahu benda basic je. Tapi, disebabkan ada yg request, so tieqa akan tunjukkan caranya. Leggo ;

1. Pilih jenis theme pilihan korang { CLICK }
2. Copy code theme tersebut
3. Login Tumblr > Dahsboard > Customize
4. After click Customize, akan keluar page macam ni

5. Click Edit HTML

6. Click Ctrl + a and then delete semua code tu

7. Gantikan dengan code yang korang copy tadi. Then, click Update preview

8. Sekarang, boleh Save

9. Click Saved > Done

16 comment [s]:

farrah hanim said...

kamsahamnida .. mase tu nak edit tumblr .. fuh ! memang pening kapla .. last-last , offline je la jawabnyee .. ahaha ..

atiqahjaidin said...

@farrah hanim: Nae cheonman..lols act tumblr lebih kurang mcm blog juga.tp at 1st sy pon pening -.-'

Mazni Munawar said...

tumblr ni sebenarnya utk apa ye? selain reblog gambar apa lagi yg best kt situ?

atiqahjaidin said...

@Mazni Munawar : Ada yg letak artwork, or apa2 graphic :)

Aqilah Othman said...

Macam mana buat dia punya background ada gambar kpop tu?

atiqahjaidin said...

@Aqilah Othman : Dashboard tu ke? Nt sy buatkan tuto ;

Aqilah Othman said...

Yup, yang dashboard tu. Okay, yay!

Nurul Syakirah Mohammed said...

visit this entry sbb ternampak gif d.o comel lol haha comelnyaa ;o;

Dirax Ira said...

Menjadi :D Use tuto nie :D

Nur Hamizah said...

dulu ada tumblr tp pening nk edit :V ahahahaha but now i'm found it. thanks :*

Nor Raihana said...

Tertarik kat post ni sebab ada gif d.o yg comel giga ^^ Akk , nk tya .. Mcm mana nk jadikan twitcon gif bukan jpg . gambar tu dah gif tp , nnti dia jadik jpg . kenapa ? dn macam mana nk jdikan gif balik ?

atiqahjaidin said...

@Nor Raihana Awk guna website ni ke utk letak twitcon tu ? http://twtkr.olleh.com

Nor Raihana said...

@atiqahjaidin tak .. guna yang biasa .. Kalau guna yang tu tak boleh jugak -,-

rara fadin said...

salam tieqa . tumblr tu apa ? boleh explain ?

atiqahjaidin said...

@rara fadin : W'salam. Tumblr tu lebih kurang mcm blog. Cuma tumblr kita boleh post, reblog something.

Diana Azhar said...

tq kak tieqa!