Tutorial : Cara Menggunakan Random.Org

Assalamualaikum and annyeonghaseyo. Tuto ni ada yang request. Random.org ni adalah sistem yang selalu digunakan bg blogger untuk cari pemenang contest, segmen or giveaway secara random/rawak. Nak tahu cara untuk gunakan Random.org ni ? Let's start.

1. Pergi ke website { INI }
2. Tukar jumlah dalam MAX mengikut bilangan peserta. Kalau peserta 50 orang. Letak 50
3. Then, click Generate. Nanti akan keluar nombor secara random/rawak

5 comment [s]:

Ird Irdina said...

yang min tu cane?

atiqahjaidin said...

@Ird IrdinaMin tu biarkan je, tak payah usik pape ;)

Chan Ca said...

hi akak :) sebenarnya , dah tanya kt cbox tapi takut akak tak perasan . hehe . Macam mana kalau nak buat header bergerak macam http://i.imgur.com/if7J4Z8.gif ? Harap akak boleh bagi tuto ^^ thank you :))

Intan Amani said...

result2 tu... mcm mne nak tahu pemenang??

atiqahjaidin said...

@Chan Ca: Ouh nanti akak cuba dulu, klau menajadi akak akan buat tuto. tengok dulu ye :3

@Intan Amani: Kira refer semula dekat senarai peserta blog kita.