Tutorial : Transparency Effect { Photoshop }

Assalamualaikum and annyeonghaseyo. Tuto seterusnya ada tanya dekat Ask.fm cara untuk buat image transparency effect. Maksudnya effect transparent pada gambar. Berbelit ayat. lol. Contoh mcm ni ;

{ e x a m p l e }
1. Open Adobe Photoshop { Tak kisah cs berapa }
2. File > Open > Pilih image / gambar
3. Kemudian kita nak buat bentuk pada bahagian gambar tu. Click Custom Shape Tool > Pilih bentuk          pilihan. Contohnya bentuk petak
4. Then, created bentuk tu pada image
5. Warna tu terpulang nak warna apa. Tapi tieqa prefer warna putih
6. Untuk bagi bentuk tu transparent. Pergi pada bahagian layer. Click shape dan ubah opacity
7. Hasilnya, warna tadi kelihatan sedikit pudar kan. Means dah transparent la tu. lol
8. Now, korang boleh taip apa-apa saje dekat situ. Click Horizontal Type Tool { T }
9. Bila dah siap. Boleh la save. File > Save As > PNG > Save

2 comment [s]:

Syafiena Friendz said...

tq , tuto ni sangat berguna ^^

Husna said...

Assalam.. font apa yag akak pakai tu?