Tutorial : Crop Image { Photoshop }

Assalamualaikum and annyeonghaseyo. Hari tu ada yang tanya mcm mana tieqa crop image dekat poster tu. Kalau korg perasan image tu takde la transparent sepenuhnya, sebab dikeliling gambar tu ada outline. Cth macam gambar kat bawah ni. Fokus pada gambar chanyeol tu ; so hari ni tieqa nak buat tutor pasal tu la ;

{ e x a m p l e }
1. Open Adobe Photoshop { tak kisah cs berapa }
2. File > Open > Pilih image yang telah di-transparent
3. Then, click pada Polygonal Lasso Tool. Lihat contoh di bawah
4. Skrang, korang crop image tu mengikut bentuk. Pastikan titik permulaan bertembung dgn titik akhir
5. Bila sudah, click pula pd Paint Bucket Tool. Tentukan warna dan warna pada bahagian luar gmbar
    yang telah di-crop tadi 
6. Hasilnya. dah pon jadi. Lepas tu korang edit la sikit. Kalau nak letak dekat header or poster pon boleh
7. Bila dah siap. Boleh save. File > Sabe As > PNG > Save

2 comment [s]:

Mazni Munawar said...

thankyou kak tiqah. saya dh lama cari tuto ni :3

Choco DOll said...

nak tanya yg gambar chanyeol tu kan ad tulis ATIQAHJAIDAN pastu ad shape mcm mn nk letak background kat shape tu ?