Cara Menjadi Top Referral

Assalamualaikum and annyeonghaseyo. Dah masuk 6 hari Giveaway berlangsung dan Alhamdulilah ada yang sudi join. Terima kasih. Okay. Top Referral. Ada yg tanya tieqa soalan tentang top referral ni. Apa tu top referral? Macam mana nak jadi top referral? Sbnarnya tieqa sendiri pon kurang pasti pasal top referral ni. Sebab tieqa sendiri pon jarang join GA or contest. Tapi tieqa cuba buat research pasal top referral ni. dan tieqa akan share sedikit sebanyak cara untuk menjadi top referral bagi sesuatu GA or contest.

Blogwalking / Promote
Masa ni lah peluang korang untuk promote sebanyak yg mungkin. Tp macam mana? Ada dua cara. Pertama, korang komen di entri mereka pasal GA tu. Komen apa-II entri mereka dan tinggalkan link GA. Nak menarik minat korang reka la ayat yang best-II. Bagi menarik minat org untuk join GA tu. Cara kedua, korang boleh tinggalkan link GA dekat cbox blogger lain. Terutamanya yang belum join GA tu lagi. Korang promote la.

Letak banner di sidebar
Bagi menarik minat pengunjung sertai GA tu, korang letak la banner dekat sidebar. Secara tak langsung diorang akan klik banner tu nanti. Kiranya macam menarik minat pengunjung blog korang. Tapi pastikan banner tu di linkkan ke link entry blog korang dulu. Sbb klau letak link terus ke blog penganjur smpai bila lah korang tak boleh merasa jadi top referral. Ingat ! Jangan tersilap letak link.

Sticky Post
Rajin buat sticky post pasal GA tu sehingga tarikh tamat. Bila buat sticky post. Automatically pengunjung blog korang akan tertarik dengan post tu. Mesti diorang rasa macam nak join je.
Okay, rasanya itu je kot. Harap mudah difahami. Tips ni berdasarkan dari research yg tieqa buat. lol. Senang cerita nak jadi top referral ni kena la rajinkan diri anda untuk promote sana sini. Kena ada kesungguhan di situ. InsyaAllah ada rezeki anda ada la. Sekian ;
Setiap link yang dipromote pastikan dari link 
entry blog anda sendiri. Bukan blog penganjur

8 comment [s]:

NurIzzah Inshirah said...

Patu macam mana pilih pemenang top referral ni?

AtiqahJaidin said...

@NurIzzah Inshirah Akan dipilih berdasarkan jumlah pageview / pengunjung paling ramai

Anne Muloque said...

nice tips! gumawo....^^

ainabyun said...

kak tieqa, saeng tk berapa nk faham la yg "Setiap link yang dipromote pastikan dari link entry blog anda sendiri. Bukan blog penganjur"?? :/

AtiqahJaidin said...

@Anne Muloque : Nae, cheonman :3
@ainabyun : Link tu mcm link yg kita submit penyertaan. Link entry GA dari blog kita.

ainabyun said...

oh mcm tu, thank you kak :)

Mrs Yatie said...

Nice share dear ;)
PG nak jemput join GA ni.
menangi iphone 5s dengan mudah!
jemput join ya ;)

Yatie Owner said...

nice info :)
nampaknya PG pernah masuk blog ni dulu. hehe.
PG jemput join kat sini juga ya ;)

http://mrsyatie.blogspot.my/2016/03/giveaway-cash-rm600-mac2016-by-emas.html