Tutorial : Header Like Me { 2 }

Assalamualaikum and annyeonghaseyo. Tutorial ni direquest oleh beberapa bloggers. Act, tutor header ni sama saje macam tutor yang sebelumnya. Lagi pon klau korang tgk kebanyakkan header yg tieqa buat semuanya hampir sama. Btw, hari ni tieqa nak share cara utk buat header macam blog ni. Contoh yg tieqa tunjuk ni takde la totally sama. Cuma stepnya saje yang sama.

{ e x a m p l e }

Step 1 : Create Layer
1. Open Adobe Photoshop 
2. File > New
3. Tentukan "width & height". Background Contents tukar kpd "White". OK
4. Kemudian, lihat pada layer 1. Double click disitu dan akan keluar satu tab. Tekan OK
5. Pergi pada Layer > Layer Style > Color Overlay
6. Pilih warna kegemaran and then tekan OK
7. Selesai untuk bahagian layer 1. Next part

Step 2 :  Image Pelbagai Bentuk
1. Bahagian ni, kita akan buat pelbagai bentuk pada image
2. Kalau korg nak ikut cara ni pon boleh { click }. Tapi hanya boleh crop image bulat je
3. Click pada tools berbentuk petak. Lihat step di atas
4. Next, pilih bentuk pilihan korang. Contohnya bentuk bulatan
5. Korang create bentuk bulatan tu pada bahagian layer tadi
6. Then, kita letak image. Caranya
7. File > Place > Pilih image
8. Sudah? Okay, skrang drag image ke bahagian layer bulatan tadi. Saiz image tu korang boleh adjust
9. Kemudian, click pd "Move Tool". Nt akan keluar satu tab. Click "Place"
10. Belum jadi bulatan lagi kan? Ok ikut step ni
11. Right click pada layer. Pilih "Create Clapping Mask"
12. Hasilnya image tadi sudah menjadi bulat. Kalau korg nak buat bentuk berlainan. Just ulang step yang sama dengan pilih bentuk yang berbeza pula. Okay?

Step 3 : Letak Caption
1. Step terakhir. Letak la apa-II caption pada header tu. 
2. Then, korang edit mana yang patut. Tulisan. Kedudukan tulisan tu. Warna. etc.
3. Bagi bentuk belakang image tu . Korang boleh ikut step ni { click }
4. Lastly. Save. File > Save As > PNG > Save

6 comment [s]:

Alya Rawrr said...

Photoshop jenis mana yg unnie guna nie ?

AtiqahJaidin said...

@Alya Rawrr cs4 :)

Nur Farizah said...

unnie gune font ape untuk tulisan Baekys tu?? comel..

AtiqahJaidin said...

@Nur FarizahFont "Cheeky Rabbit" :)

Aulia Suci Wardina said...

Thankyou tuto ni :) btw guna Cs3 boleh? hehe

AtiqahJaidin said...

@Aulia Suci Wardina U're welcome..boleh :)