Tutorial : Create Shapes Using Photoshop

Tumblr_m0d9j5c5os1qk5k9do1_500_large

Assalamualaikum and annyeonghaseyo. Hari tu ada sorang lagi rakan kita tanya tieqa pasal tuto PS. Dia tanya macam ni.


Header belakang ada garis-2? Ermm. Yang ada garis-2 tu macam contoh kat bawah ni la ye. Ha! okay, jum mulakan.


1. Open photoshop > Masukkan image kesukaan korg. Klau taknak pon xpe.



2. Kemudian, ikut je step macam kat atas tuh



3. Sudah? Ok. Tapi korang perasan tak, yg gambar tu terlindung. Maksudnya dia bertindih dengan bentuk tu. Ha! don't be panic. Ada solution-nya. Hehe



4. Sekarang ni, korang gerakkan mouse dekat bahagian layer. Then tarik layer2 ke bahagian atas shape1 tadi. Make sure layer berada di atas shape tau.



5. Tadaa!!! see! shape tu dah berada kat belakang gambar tu



6. If nak ubah warna shape tu, korang pergi dekat bahagian layer dan ikut step seterusnya seperti dalam rajah di ats.
7. Lagi satu kalau korang nak tmbah effects dekat shape tu pon boleh. Ikut kreativiti masing-2
8. Bila suda. Boleh la save. Caranya File > Save As > Tukar format ke PNG > Save