Kopipasta ;

Assalamualaikum and annyeonghaseyo. Post ringkas. Sekadar teguran. Mungkin sebelum ni tieqa sekadar memerhati. Malas nak tegur sebenarnya. Tapi sejak akhir-II ni tieqa masih jumpa beberapa blog yang masih menggunakan teknik 'copypaste'. Act tieqa tak kisah kalau nak copy. Tapi jangan lah sebijik-II . At least minta izin dulu kalau nak copy apa-II dari blog ni. So, tieqa tahu. Ini tidak. Ayat macam marah, tapi tak marah pon. LOL . Serius, tieqa tak suka nak marah orang. 
Blog ni biasa saje, tapi jika masih ada yang TERbuka page source tu, tieqa maafkan. Mungkin dia sekadar nak tengok beberapa codes yang tiada dlm tutorial blog ni. Takpe, tieqa tak kisah sangat pasal tu. Sebab templates ni pon asalnaya bukan lah 100% edited dari tieqa, jadi takde hak untuk tieqa kata semua benda dalam blog ni milik or hasil kerja tieqa. Cuma ada beberapa perkara yg tieqa tak suka. Bila ada yang re-freebies apa-II freebies dari blog ni tanpa meletakkan sebarang credit. Benda ni dah banyak kali rasanya tieqa cakap. Mungkin ada yang tak perasan or lepas pandang. 
Tieqa harap sangat, kalau korg nak re-freebies, sila letakkan credit kpd blog ni ataupon owner freebies tersebut. Cara untuk letak credit. Boleh refer sini {click}. One more thing, about skin. Tolong jangan buang credit. Tieqa merayu sangat-II. Bukan senang nak edit templates/ skin tu. Sbb ia memakan masa yg lama juga. So, korang jangan lah buang credit tu sesuka hati. Tieqa harap korang faham. Tieqa malas nak pergi 'serang' cbox setiap blog suruh letak credit. Korang dah besar kan. Faham-II la sendiri. Tieqa minta maaf klau teguran ni agak 'too much' bagi korang. Tp bila dibiarkan mcm tu, boleh hilang sabar juga. Sbb pkara ni bukan terjadi dekat tieqa sorang je tapi pada blogger lain juga. Sekian.

9 comment [s]:

Ken Eriksen said...

Assalamualaikum :) hehe

Ken Eriksen said...

hm just nak bgthu, saeng ada credits noona :)

Faralyna Sofea said...

Saeng rse saeng pon ade cr kt unnie kalo saeng nk re-post tntg ape2 freebies . Kalo x de tu , minx maaf sngt2 eh . :)

• M I Δ T O • said...

assalamualaikum , maaf yea kalau saya secara tak sengaja terbuka or tercopy paste :) maaf sangat

AtiqahJaidin said...

@Ken EriksenWaalaikumussalam. terima kasih, saeng :)
@Faralyna Sofea Takpe, saeng bagi tahu tu pon dah cukup. tak perlu minta maaf :)
@• M I Δ T O • Takpe, maaf juga kalau kata2 unnie dlm post tu agak x meyenangkan. huhu

Ira Syiqin said...

kita minta maaf sesangat jika kita ada terbuka or tercopypaste. sory sesngat

Zack said...

Sy byk re-tuto dri unnie, kalau ada satu post tak di-credit, jeongmal mianhae, nnti sy betulkan [: maybe tak perasan time tu

diba ein said...

Unnie maaf kalau TERKOPI TERPASTA ker.... minta maap sesangat unnie

AtiqahJaidin said...

Takpe. Tieqa faham. Act, tieqa tak harapkan sangat letak credit. cuma kalau letak itu lebih bagus. So, no need to say sorry.Hehe