Tutorial : Twitter Widget Background {Photoshop}


Assalamualaikum and annyeonghaseyo. Dah lama tak buat tutor. So, hari tieqa nak share cara mcm mana nak buat twitter widget background. Korang boleh buat sendiri mengikut kreativiti korg sendiri. Nak cuba tak? Jom mula.

{ example }

1. Open Adobe Photoshop
2. File > New > Set Height & Width { 210 x 304 }


3. Set Background Contents kepada WHITE
4. Tengok contoh dekat bawah untuk buat kotak


5. Lepas tu, korang buat la kotak mcm dekat bawah ni. Warna boleh adjust


6. Sekarang, kita nak letak gambar pula. File > Open > Pilih gambar yang korg suka


7. Lepas tu korang tarik gambar ke bahagian layer tadi.


8. Kalau rasa, gmbar tu terlalu kecil. Boleh ubah saiznya. Edit > Free Transform
9. Next, kita nak letak effect dekat gmbar tu, supaya ia nmpak kabur. Tgk step dkt bawah ni


10. Then, korang adjust la mengikut citarasa korg. Bila sudah, tekan OK


11. Untuk letak tulisan pula. Ikut cara dekat bawah ni. 


12. Lastly, korang design la mengikut citarasa sendiri. Bila sudah. Boleh la save.
13. File > Save As > Format PNG > Save.

{ Tak faham? Boleh tanya }

5 comment [s]:

Farsya Izzati Widodo said...

Nak try :)

Shin Neul Mi said...

akk,nk tanya,mse sye pilih gmbar kan,knape pelik,tak boleh tarik?terus keluar gmbar besar,die punya kotak tu hilang :/ mula2,dh ok daa..time ambik gmbar je pelik..btw,sye x pernah guna photoshop sebelum ni :(

Maizatul Raziqin Hairuddin said...

salam ~ sis nak tnye , bole tak buat background gambar runningman ?

Nurul AtiQah said...

@Farsya Izzati Widodo : Try la :)
@Shin Neul Mi : Mungkin gmbar tu terlalu besar. cuba kecikkan saiz dia dulu.
@Maizatul Raziqin Hairuddin : Waalaikumussalam. InsyaAllah. kalau free sis buatkan :)

Nisha Nisrina said...

Unnie, yg kotak kecik wane putih *yg kene letak atas belah kiri tu* unnie buat ukurannye berape ?