Tutorial : Simple Navigate {LikeMe}


Assalamualaikum and annyeonghaseyo. Sebelum ni ramai yang tanya, macam mana nak buat navigate macam tieqa ni. Act, coding navigate ni bukan dari tieqa sndri, That's why teragak-agak nak buat tutor. Tapi disebabkan ramai yg tanya. Tieqa terpaksa juga tunjukkan caranya. Codes ni credit kepada owner skins ni. Tutor ni sesuai untuk pengguna blogskin sahaja.



1. Dashboard > Template
2. Press Ctrl + f serentak dan cari code </style>
3. Kemudian, copy code ni

a.cherry{
display:inline-block;
-webkit-transition:All 0.8s ease ;
-moz-transition:All 0.84s ease ;
-o-transition:All 0.8s ease ;
padding:5px;
width:60px;
text-decoration:none;
font-family:tahoma;
font-size:10px;
text-transform:uppercase;
color: #fff;
background: #FFA9B8;
text-align:center;
cursor:vertical-text;
opacity: 0.4;
}

a.cherry:hover{
background: #ccc;
letter-spacing: 3px;
background-position:50% 30%;
background-size:80px;
letter-spacing:3px;
color: #fff;
border-bottom:0px;
-webkit-transition:All 1.5s ease;
-moz-transition:All 1.5s ease;
-o-transition:All 1.5s ease;
box-shadow:inset 0 50px 8px #FF7676;
}

4. Paste di atas code </style>
5. Then, korg copy code ni pulak
<center><a class="cherry" onClick="document.getElementById('blog')
.innerHTML=document.getElementById('profile').innerHTML">ENTRY</a>
6. Paste di bawah code </style>

Biru : warna background
Hijau : warna hover shadow
Pink : ID navigate. Lihat contoh di bawah

7. Untuk cari ID navigate. Korang cari dulu keyword dia. Contoh keyword tieqa "D'owner"
8. Then, korg ambil perkataan yang tieqa highlightkan warna pink tu dan masukkan
ke dalam ruagan ID navigate.
9. Preview & save

4 comment [s]:

Najibah Rahman said...

AKAK!! kenape jadi 1 warna ajee..nak warnawarni mcm akak punye,

N A Y L I said...

Kalau Nak Buat Warne Warni , macam akak punye? Cane Eh ? Tukar Kod Colour Yang Mane ?

makino tsukushi said...

tak jadi lah macam mana nak buat

Fiqa Nabihah said...

macam mana nak isi navigate ni ?