KOPIPASTA


43/50 gifs » Kang Minhyuk «

Assalamualaikum and annyeonghaseyo warga bloggers. Header yang korang request masih dalam proses. Tieqa akan update, kalau dah siap sepenuhnya. Okay, berbalik pada tajuk. KOPIPASTA? Singkatan bagi Copy & Paste. Lol. Suka hati je. Sebenarnya, tieqa malas nak nak buka topik pasal copy paste ni, sebab tieqa tahu ia agak sensitif bagi sesetengah blogger. Tapi tieqa terpaksa jugak bagi tahu pasal ni. Hope korang tak ambil hati.

Sebelum ni, tieqa ada blogwalking dkt beberapa blog. Yang terkejutnya, tieqa jumpa ada beberapa blog HAMPIR nk sama dgn blog yg sblum ni (Bukan skin ni, tp skin yg lama) Mungkin sbb dia guna skin yang sama. So tak kisah sangat la pasal tu. Cuma, tieqa agak kecewa bila dia re-tutor & re-freebies tanpa meletakkan sebarang credit dekat blog ni. Tieqa bukan paksa korang letak credit. Klau nak letak, letak lah. Kalau taknak takpe. Atleast mention korang ambil tutobies tu dari mana. Especially freebies. Tak perlu nak claim yang tu hasil kerja korang even tieqa tahu freebies blog ni takde la awesome mcm blog lain.

Dulu, tieqa ada tegur someone ni, saya tegur dengan cara baik. Tak marah pon. Tapi entah lah dia buat tak tahu je. Lepas dari tu, terus tieqa malas nak tegur copycats ni. Tieqa biar je. Tengok sampai mana dia nak copy hasil kerja orang. Tapi makin dibiar makin menjadi-jadi. Sampai satu tahap kesabaran pon teruji dek sikap segilintir insan ini. Tieqa malas nak marah marah orang. Tak suka. Just tegur cara baik itu lebih elok. Kalau hal ni terjadi melibatkan newbie, tieqa tak kisah sangat. Mungkin dia tak tahu. Tieqa dulu pon sama juga macam newbies yang lain. So, tieqa faham situasi diorang. Tapi kalau selain newbies macam mana tu?

Btw,korang jangan la ambil hati dgn apa yang tieqa sampaikan ni. Ni pendapat saya sahaja. Tak ditujukan buat sesiapa. Ianya umum. Tieqa tak kisah kalau korang nak copy tutobies dekat sini. Tapi tolong letak credit. Klau taknak letak, minta izin dulu dekat cbox or comment box. Senang je. Kalau awok baik dengan saya. InshaAllah saya akan baik dengan awok juga. Maaf jika ada terkasar bahasa. Tersilap kata. Sekian, wassalam.
Mulai esok blog ini akan diupdate seperti biasa

12 comment [s]:

Mїss ₭ooкїℰ ツ said...

Siapa kak TieQa ? Terasa lahh. :3

Nurul AtiQah said...

@Mїss ₭ooкїℰ ツ: LOL. bukan kamu la xD

natasyapink said...

nasib baek bukan kite sebab blog nak dekat same tpy blog kite takde tutor. hehe

Najihah said...

Siapa kak Tieqa ? Kak terasa kak T^T .

Ainna Fatimi said...

Ermm,sye ke tuh? Hrp hrp x :D BTW,Kak Tieqa nie baek lh :D

Nurul AtiQah said...

@natasyapink : Hehehe :D
@Najihah : Akak taknak mention dekat sini. lagi pon dah lama dah hal ni jadi. btw don't worry bukan awak :)
@Ainna Fatimi : Bukan awak, dear :)

♥ Lia Abdillah ♥ said...

Akak !!!!! Bad news ! Ada org copy blog akk ! Sebijik ! Nah, buka url ni ..

http://theworldaboutmystory.blogspot.com/

this is how life's go everyday said...

@Lia Abdillah for real la..== sama sgt2 cam blog kak tieqah!! dah tu, xkan nama semua pun nak copy habis == ntah siapa si blogger tu ekk==

this is how life's go everyday said...

@Lia for real sama!!== hamboii..copy sampai nama semua pun sama,,tension ke hape!

Nur Sabrina said...

suka freebies kak tiqah :) everyday nak curik hahaha

Nurul AtiQah said...

@♥ Lia Abdillah ♥ : O_____O NO COMMENT! yes smpai profile pon nama akak. btw thanks bg tau.

ILyana said...

akak, saya minta maaflah kalau saya yang akak katakan tu. sya sangat-II minta maaf.