Tutorial : Twitter Widget #2


Assalamualaikum and annyeonghaseyo. Hari ni tieqa nak share tutor mengenai twitter widget with background . Btw codes ni bukan hak milik tieqa, tapi dari Qayyum. Credits to him.

| Example |

1. Copy code di bawah ni
<div style="background:url(URLBG) no-repeat;width:200px!important"><script src="http://widgets.twimg.com/j/2/widget.js"></script><script charset="utf-8" src="http://widgets.twimg.com/j/2/widget.js"></script><script>new TWTR.Widget({version: 2,type: 'profile',rpp: 5,interval: 30000,width:200,height: 207,theme: {shell: {background: 'transparent',color: 'transparent'},tweets: {background: 'transparent',color: '#333333',links: '#999999'}},features: {scrollbar: true,loop: false,live: false,behavior: 'all'}}).render().setUser('USERNAME').start();</script></div> 
2. Template designer, paste di dalam HTML/JavaScript
3. Template classic, paste dekat mana-mana korg suka.
4. Save

Pink : URL background
Biru : Username twitter

34 comment [s]:

Intan Nursyafiqah said...

tieqa unnie...iqa guna~ keke...XD

Nurul AtiQah said...

@Intan Nursyafiqah : Nae, sure ! :D

natasyapink said...

Nice tutor, nanti nak buat lah. =)

Nurul AtiQah said...

@natasyapink : Cuba jgn tak cuba x)

Sufiah Afira said...

username? nak letak macam mana? Contoh?

Nurul AtiQah said...

@Sufiah Afira : Cth : @mrsbaekyeol

Nur Najiha said...

sorry nak tanya.. kenapa tak keluar pun acc twitter tu? keluar background je.. :(

Nurul AtiQah said...

@Nur Najiha : Make sure, awk tak "PRIVATE" profile twitter.

Sufiah Afira said...

tak menjadi pun :')

Sufiah Afira said...

eh eh ;) dah jadiii :)

Nurul AtiQah said...

@Sufiah Afira : Eh? okay2 :)

ghanieyjajaja said...

saya amik satu

Aimi Wardina ♥ said...

Thanks!

Maryam Salamah said...

Tak nk bagi private profile twitter tu mcm mana?

Nurul AtiQah said...

@ghanieyjajaja : Ok :)
@Aimi Wardina ♥ : U're welcome ^^
@Maryam Salamah : Setting > Account > Untick "Protect my Tweets"

Maryam Salamah said...

Oh. Thanks. Dh jadi. :)

nur qamarina said...

akak nak paste code tu kat mane? saya pakai template designer :)

Nurul AtiQah said...

@Maryam Salamah : U're welcome :)
@nur qamarina : Add Gadget > HTML/JavaScript. Paste dalam kotak HTML/JavaScript :)

Miss Yanaa said...

hye , da jadi tp cmne nk mskkan background mcm awk ye ? ajar pls !

myblog:http://missyanaa.blogspot.com/

syafiqah nazi said...

salam kak atiqah saya retuto ye.dah credit pada akak :)

Farhana Lee said...

Dah jadi!!arigatou,sensei..

Haseenaa said...

macam mana nak buat tulisan my tweet tu ? kita buat tak jadi.sobsss

Fya Pelangi said...

fya ambil dan guna. skali freebies tau. mekasih ;)

Jung Haneul said...

Gonna use this . Thanks for the tutor

yayasyira said...

jadi .. tq akak .. :)

Shiro Usagi said...

i didnt look the header like preview :(
help please and reply at my cbox
http://i.imgur.com/IH6sd8O.png

Farrah's Gwiy3oN said...

Unnie~ Thanks :**

KKAMJONG said...

unnie, macam mana nak kasi font dia huruf kecik?

Jung Haneul said...

Thanks unnie

nur izzaty said...

Untuk blogskins punya takde ke?

Chanyeol Suho II said...

@Nurul AtiQah kenapa tak jadi ?

Aqilah Ramli said...

Kenapa tak menjadi? Macam mane nak buat?

nurul syafiqa said...

kenaper tak menjadi erk?

AtiqahJaidin said...

@nurul syafiqa Tutor ni dah tak boleh sbb twitter dah upgrade :(