Tutorial : Tutobies Section (Like Me)


Assalamualaikum and annyeonghaseyo. Tutor kali ni direquest oleh Puteri. Dia tanya mcm mana nak buat tutorial section mcm dkt blog ni. Act, sblum ni pon ada yg tanya tieqa. Tapi tieqa tak tahu nak terangkn mcm mana. So, hari ni tieqa cuba. Sorry kalau tak faham

1. Dashboard > Template
2. Copy code dekat bawah ni
<a class="" onClick="document.getElementById('entry')
.innerHTML=document.getElementById('yeol').innerHTML"title="">TITLE</a><br>
<a class="" onClick="document.getElementById('entry')
.innerHTML=document.getElementById('namu').innerHTML"title="">TITLE </a><br>
<a class="" onClick="document.getElementById('entry')
.innerHTML=document.getElementById('gyu').innerHTML"title="">TITLE</a><br>
<a class="" onClick="document.getElementById('entry')
.innerHTML=document.getElementById('lkim').innerHTML"title="">TITLE</a><br>
</div>
3. Paste dekat page tutorial korang. Tengok contoh dkt bawah ni


4. Lepas tu, korang copy code ni
<div id="DIVID" style="display: none;">
<div class="tit">TITLE</div><br>
LIST TUTOBIES
<br>
5. Paste dekat page yang seterusnya. Maksudnya page yang lain pulak. Sorry
tak pndai nak explain
6. Preview & save

Pink : divID
Oren : ID title post
Biru : tajuk tutorial / freebies
Hijau : letakkan list tutorial

19 comment [s]:

PutriBlogOfficial said...

Assalamualaikum , akk yg DIVID tu ape ? ID tittle post tu yg mane ? Tajuk tutobies tu yg mane 1 ? List tuto tu yg kite dah buatkan ? saya tak paham lah kak tiqah

Shing Blabla said...

Salam . nak tanya . ni untuk apa ? huhu :)

Nurul AtiQah said...

@PutriBlogOfficial : Waalaikumussalam..cuba tgk dekat gambar yg akak bg tu. akak ada highlight warna pink tu kan? Yg tu nt letak dkat divID.
title post,cuba tgk code title post blog adik.
Yup. klau dah buat just letak mcm biasa je :)

Nurul AtiQah said...

@Shing Blabla : Waalaikumussalam. Untuk letak tutorial mcm dkt blog sy ;)

PutriBlogOfficial said...

Ok thanks kak tiqah , puteri try buat :D Thanks for tuto

♥ Lia Abdillah ♥ said...

kalau template designer? ajar pls

Nurul AtiQah said...

@PutriBlogOfficial : Okay, try dulu. welcome then :)
@♥ Lia Abdillah ♥ : X sure boleh buat ke tak :|

Aimi Wardina ♥ said...

Jom join :

http://creamlovebunny.blogspot.com/

khairunnisa nabilah said...

tak faham kak . btw , thanks buat kann . :)

Miza Amirah said...
This comment has been removed by the author.
Miza Amirah said...

ID title post tu nk letak yg mane satu.?

Shinora Melowish said...

ID title post nak dapat dekat mane ? Cari tak jumpa pun . Dekat tempat kita post ke ?

Miezaa Hafizz said...

, maaf , sorry tak mintak kebenaran , please visit this link , http://colotehmiezaahafizz.blogspot.com/2013/01/review-blog.html

L Y S S A said...

still tak faham ;_; ID title post yg mana satu

L Y S S A said...

kak tieqa tit tu nak letak apa? ;_:

ariena Sofea said...

Thankgyu Unnie!Menjadi!

Sya Fi Qah said...

tha paham la... cer akk terang guna gambar insyaallah akan paham.. papepon thanks sebab akk dh buad tuto niyh... :)

Aimi Wardina ♥ said...

nice tutorial <3

alya. said...

menjadi la akak :) terima kasih!