Tutorial : Private Blog

Cute_20rilakkuma_20slipper-f52300_large

Assalamualaikum and annyeonghseyo. Tutor untuk hari ni tieqa nak ajar cara untuk private blog. Bagi newbies especially, mesti ada yang masih tak tahu macam mana nak private blog. Private blog ni kiranya korang boleh buat kalau korang nak edit blog atau sbgainya. Moh ikut tuto ni.

1. Dashboard > Setting > Permissions


2. Bila dah click Permissions korang scroll ke bawah sikit dan akan nampak box macam ni. Lihat contoh di bawah.



3. Orait! korang tick pada bahagian Only blog authors. Then akan keluar macam ni pulak



4. Korang click je ALLOW AUTHORS ONLY
5. Done.

5 comment [s]:

Sn Syazwina said...

Kalau kita buat Only people I choose kan , pastu kena letak link blog ke?

Nurul AtiQah said...

@Sn Syazwina : A'ah kena letak link blog :)

Sn Syazwina said...

Dah try, tapi kenapa tak jadi?

fayun said...

kak tiqah. hm ada tuto untuk dashboard yg wajah baru tak? sebab ni kan old punya kan. tak jumpa la. nanti kalau dah buat tuto. send dekat cbox. tq :)

PutriBlogOfficial said...

Thanks kak tiqah , Senanglah macam ni nak edit blog :)