Tutorial : Ayat Bergerak di Menu Tab (Blogskin)

Tumblr_m8rh9cnocj1rdn1eyo1_500_large

Assalamualaikum and annyeonghaseyo. Tutor yang ini telah direquest oleh Nisa. Dia tanya macam mana nak buat ayat bergerak di menu tab. Contohnya macam dekat blog tieqa ni.

Menu tab

1. Dashboard > Template
2. Press Ctrl + f serentak dan cari code <script type="text/javascript">
3. Kemudian, copy code dekat bawah ni
<script language="JavaScript">
var a1 = " Title 1 ";var a2 = "Title 2 ";var a3 = " Title 3";
var a4 = " Title 4"; var a5 = " Title 5"; var a6 = " Title 6 ";
var a7=" Title 7";var a8 = " Title 8";
var delay = 0400;
b1();b2();b3();b4();b5();b6();b7();b8();
function b1() {ID = setTimeout("b2()",delay);document.title = (a1);}
function b2() {ID = setTimeout("b3()",delay);document.title = (a2);}
function b3() {ID = setTimeout("b4()",delay);document.title = (a3);}
function b4() {ID = setTimeout("b5()",delay);document.title = (a4);}
function b5() {ID = setTimeout("b6()",delay);document.title = (a5);}
function b6() {ID = setTimeout("b7()",delay);document.title = (a6);}
function b7() {ID = setTimeout("b8()",delay);document.title = (a7);}
function b8() {ID = setTimeout("b1()",delay);document.title = (a8);}
</script>
4. Paste di atas code tadi
5. Klau korg nak kurangkan var dia, korang just delete beberapa var & function dkt situ
5. Preview & save

merah : gantikan dengan title blog korang.

12 comment [s]:

Nur Sabrinaa said...

Akk sy nak ambek tuto akk ni nanti sy credit ;)

Nurul AtiQah said...

@Nur Sabrinaa : Ok, thanks for d'credit :)

Nisa Fasabanaes said...

kak tiqah,kite buat x jdi arh... T.T

Nurul AtiQah said...

@Nisa Fasabanaes : mcm mana boleh x jd? :O

Nayli wahidah said...

Tak jadi pon

liyanafirdaus said...

saya nak ambikk tuto awka k?? nant saya kredt blog awak

iman batrisyia said...

Kak tiqah, tak jadi lahhh u.u

Aziera Zulkifli said...

Tieqa unnie , Ziey nk amik tuto ni bole?? Nanti Ziey kreditkn . Gomawo ^^

Syazwien Jaapar said...

Jadi lah sis :) Credit to you ~

Intan Amani said...

kak tiqah, kalau simple temp. nk buat mcm mne??

atiqahjaidin said...

@Intan Amani: Tutor template simple belum ada lg, nt ada extra time akak buatkan :3

Malika Shinoda said...

Saya nak ambil tuto ni boleh? Credit, lah ... ^^