Tutorial : Scrollbar (Like Me)

Tumblr_lyb408tv2a1qlm4fao1_500_large

Assalamualaikum and annyeonghaseyo. Alhamdulillah selamat sampai ke Perak. Wahh rasa teruja bila pertama kali menjejakkan kaki ke rumah sewa. lol. Tapi rumah yg tieqa sewa ni still kosong. Kipas pon takde. Erkk sedihnya. Rasa macam nak balik je. Ermm okay lah. dah lari tajuk ni. Btw tutor ni direquest oleh echa. Dia tanya macam mana nak buat scrollbar macam blog tieqa ni. Sebelum tu credit to owner of this template.

Template Designer
1. Dashboard > Design > Edit HTML
2. Tekan Ctrl + f dan cari code  /* Header 


Template Classic / Blogskin
1. Dashboard > Template
2. Tekan Ctrl + f dan cari code </style>
3. Copy code di bawah ni
::-webkit-scrollbar {
width: 7px;
height: 7px;
}
::-webkit-scrollbar-track-piece  {
background-color: #000000;
border: 3px solid #fff;
}
::-webkit-scrollbar-thumb:vertical, ::-webkit-scrollbar-thumb:horizontal {
background-color: #000000;
border: 1px solid #fff;
}
4. Untuk template designer paste di atas code tadi. Manakala, for template classic paste di atas code tadi.
5. Preview & save

merah : warna background scrollbar
hijau :  warna border scrollbar

5 comment [s]:

Cikmimy ^^v said...

terima kasih ^^

Aya_Qiha said...

kite buat ye...

Anis Amirah said...

x jmpa pon code /* Header
http://mira-razak97.blogspot.com/
balas di cbox boleh?

Mine's said...

Nak tanye , npe sye tak jadi nak buat ye ?

I am Eyah said...

Boleh tak saya nak request tuto scrollbar kat blockquote?