Tutorial : Tukar Font Untuk Blogskin

Tumblr_m5n14vpoe31qfbz1so1_500_large

Assalamualaikum and annyeonghaseyo. Hai hai morning alls! . Okay la tuto kali ni di-request oleh Aishah. Dia ada tanya tieqa macam mana klau kita nak tukar font untuk blogskin. Sbnarnya ada banyak cara, tp tieqa tunjukkan cara yang ini lah. Tapi tak sure la jadi ke tidak. Korg try dulu ye.

1. Click SINI
2. Nanti korg akan nampak macam contoh dekat bawah ni kan



3. Orait! sekarang pilih mana-mana font yang korg suka dan click Add to collection. Make sure choose satu je. Jangan banyak-banyak




4. Nanti ada benda keluar dari bawah tu. Then tekan Use. Tgk contoh dekat atas ni
5. Dah tekan Use, scroll bawah sikit nanti akan jumpa code macam ni



6. Copy code macam dekat atas ni dan paste di atas code <style type="text/css">
7. Lepas tu scroll bawah lagi. Nanti akan jumpa code macam ni pulak


8. Copy nama font tu dan paste dekat post title, body, blockqoute or dekat mana-mana yang korg nak.
9. Preview & save. Selamat mencuba!

29 comment [s]:

♥ shiera ♥ said...

Thanks k :)

Nurul AtiQah said...

@♥ shiera ♥ : U're welcome :)

Steira Tisdale said...

Hi :D nak tanya boleh. why tak jadi ehh ? Memang cari sangat tuto macam ni..

Nurul AtiQah said...

@Steira Tisdale : Mybe ada TER-miss beberap step kot. cuba tgk balik :)

Nurul Syafiqah said...

Yoshh, menjadi. thanks ! :)

Aishah Shahida said...
This comment has been removed by the author.
Nurul AtiQah said...

@Nurul Syafiqah : U're welcome ^_^

@Aishah Shahida : Tak jadi ek? ermm cuba try lagi semula. Sebab bukan semua font bole guna~

Aishah Shahida said...

Thanks Tieyqa! Oh dia kena tukar dekat post jugak. Buat default font. :) Thanks again :)

Nurul AtiQah said...

Alright! U're most welcome, dear ^^

♪ ♪ Mrs. 마초 규 현 ♪ ♪ said...

hehehe. thengs yea :))

light drita said...

macam mane caranye nak paste dekat post title,body, or blockqoute?

Nurul AtiQah said...

@♪ ♪ Mrs. 마초 규 현 ♪ ♪ : Welcum :)
@light drita: Utk post title paste di bawah code body { then fot blockquote paste di bawah code blockquote {

iffah said...

saya cari blockquote { tak jumpe ponn..

Nurul AtiQah said...

@iffah : Kalu takde bole tambah. letak code blockquote { dekat atas code < / style>

Asmaa' Azhari said...

apa nama font yg akak pakai untuk entri post ni ?

Anis Amila said...

thanks kak . menjadi ! :)

NadiaNazila said...

seriously menjadiiii ! Tq kakak !

Marha Amni said...

thankss

Nurin Syaza Hani Zuhairi said...

Akak guna font apa ??? Font akak simple and cute :3 . Hahahaha :D Tq

Asma Azera said...

tak menjadi la :(
nak tukar font title . tolong ye, tq .

Amiwon baby :'3 said...

yg nama font tuu nak past kat mane?

Shellysha Lieza said...

jadi laa. thanks. ;)

Sakinah Stillina said...

thanks for this tuto .amat membantu :D

Khayla Yanna said...

Asalamualaikum .. Sis tak jadi punn ):

Nor Syahidah said...

Tak jadi lahh

Gadis Bertudung Oren said...

Thanks Akak.Jadilah.
Bila saya buat tuto akak mesti menjadi...Thanks....
^_^

Anis Hadirah said...

Re tuto

Prof Syamam said...

tq :)

Cik Onie Chan said...

Tq dear..