Tutorial : Animated Gif Using Photoshop

Tumblr_lw45goqul41r50smno1_500_large

Assalamualaikum and annyeonghaseyo. Tuto untuk kali ini direquest oleh Najia & Hana . Diorang tanya macam mana nak buat header yang bergerak-gerak tuh. Okay. Jom ikut step ni. Before that, please take note. Tuto ini memerlukan kesabaran yang agak tinggi. Mari mulakan dgn Bismillahirrahmanirrahim

1. Open Photoshop > click File > New


2. Set your width & height. Pastikan korang punya layer Transparent. lepas tu, dekat bahagian name tu tulis la nama blog korang atau apa-apa yg korang nak. Macam tieqa, tieqa tulis "Fixed Star". Lepas tu, hiaslah tulisan korang dengan apa-apa corak. Tak kisah. Ikut kreativiti masing-masing. Contoh macam bawah ni.


3. Sudah? oke. sekarang cuba tengok dekat tab bahagian atas tu. Ada window kan? Dah jumpa? Bagus. So, click Window then pilih Animation. Tak faham? Rujuk gambar di bawah


4. Okay, nanti akan keluar tab dekat bahagian bawah kan? Yang petak empat segi tu. Nampak tak? Good. Sekarang kita pergi ke step yang agak susah sedikit. Kita nak belajar cara untuk buat animation dia. Korang kena tengok betul2. Jangan TER-miss satu step pon.

5. Korang tengok dekat bahagian bawah sekali . Dekat tempat animation. Sebelah kanan. Then click benda alah tu. Lepas tu, click Copy Frame. Tak faham? Rujuk gmbar di bwh ini


6. Kemudian, ulang balik step pertama File > New. Kejap! Ada nampak preset tak? Kalau nampak. korang click dekat anak panah tu then pilih title header yang korg buat mula-mula tadi. Contohnya, title tieqa "Fixed Star". So tieqa click Fixed Star.Tak faham? Rujuk gmbr di bwh ini


7. Now. Korg buat macam step yang kelima tadi. Tapi kali ni korang pilih Paste Frame. Saya ulang PASTE FRAME. Dah tekan? Dia keluar window kan? Okay, korang pilih Replace Frames. Then tekan OK


8. Nanti akan keluar tulisan dekat layer transparent tu. Okay korang edit tulisan mana yang korang nak Di-Animation-kan tu. Macam tieqa animation dia dekat "Star"


9. Bila dah siap semua. Copy Frame korang punya Untitled-2 layer. Then click layer pertama tadi dan Paste Frame dekat situ. Dia keluar window lagi kan? pilih Paste After Selection



10. Alright! Sekarang kita nak set kan time untuk animation header. Korg click dekat kotak empat segi di bahagian animation tu. Lepas tu, korang tetapkan kelajuan dia. Tengok contoh bawah ni



11. Akhir sekali. Kita nak save header kita pulak. Caranya click File > Save for Web & Devices . Nanti akan keluar window. Tekan Save. Done! 


19 comment [s]:

\\ H A N A // said...

Wooww !! Thank Atiqah
you are bff the bestt !!

Nurul AtiQah said...

@ \\ H A N A // : Welcome, Hana :)
Hehehe ^_^

※ Najia Idrina ※ said...

Yeay, heeeee, Thank You Kak ♡ ;)

Nurul AtiQah said...

@※ Najia Idrina ※ : U're welcome, dear :)

♡ myungjong ♡ said...

kak , reti x nk wt pic animated? ia sme ke ?

Nurul AtiQah said...

@♡ myungjong ♡ ; Yup, step dia sama je :)

Anis Zulhas said...

cemane nak animated kan tulisan tu? kene highlight kan kea? tk faham la

Nurul AtiQah said...

@Anis Zulhas : Tak perlu..delete dan gantikan dgn tulisan baru.

Najiah Shaharain said...

ni gn adobe photoshop yg brpa?knp sy punye xd kuar animation

Nurul AtiQah said...

@Najiah Shaharain : Cs3 :) ada, cuba cari~

amira evans said...

x fhm :( amira dah buat mcm gmbr no 1 tu , tp tulisan ye xd pon ??

Nurul AtiQah said...

@amira evans : Dah click animation?

SuDu Biru said...

nice tuto..thanks 4 sharing.. follow u..http://yieweezer5915.blogspot.com

echa hamid :) said...

huhu . nak try buat lah . jelas lah tuto niyh !!!

E-Cha said...

'Fixed' dgn 'Star' tu akak pakai font apa ?

Fareeha Nisa said...

Nak ambil header-nya boleh, Kak? Nanti di Credit-kan ke kakak! Promise!

cik Kuma クマ said...

nice tutorial and beautiful song ~ ^^ keep it up!

NatasyaK ♥ said...

Terima kasih ^^ ;)

Izznur Firzanah said...

tqah , fza amik header nya ya :)