Tutorial : Letak Twitter Widget Dalam Blog


Assalamualaikum and annyeong. Tuto hari ni tieqa nak tunjukkan kepada korg cara utk letak Twitter Widget dalam blog mcm dalam blog tieqa ni. Mybe ada yg dah tau . Tapi bg yang belum tahu tu, bole ikut tuto ni.

contoh Twitter Widget


1. Sign In

2. Click setting


3. Profile dan click pada kotak yg tieqa merahkan tu . Klau takde click


4. Nantik akan keluar mcm ni kan? Ok korg pilih Widgets
5. Then, click My Website


6. Seterusnya click Profile Widget


7. Lepas  tu korg edit la mana yang patut . Then bila sudah click Finish & Grab Code
9. Cara nak paste code ke dalam blog :-

Template Designer / Denim/ etc.
Dashboard > Design > Add a Gadget

Template Classic / Blogskin
Dashboard > Template > Edit Html

10. Done.

13 comment [s]:

rody_akma17 said...

dah try laa , tapi bila save dea kosong jaa , mcm mna eh ?

Nurul Atiqah said...

@rody_akma17: Yeke? ke awak private twitter? kalu private mmg takkn appear..

rody_akma17 said...

ouh patut pun hehe , thanks eh :)

Aini Mohamad ♥ said...

Resources tu tade la . Macam mana ni ?

sofia said...

saya nak tanya awak. Kenapa saya tak boleh jumpa widget di twitter saya.? Twitter dah lain. Ajar boleh.? x)

Nurul AtiQah said...

@Aini Mohamad ♥ & sofia : A'ah, memang dah takde -__-'
so, awak click link ni ye, then ikut je d' next step
http://twitter.com/about/resources/widgets

♥ Ann.Jae ♥ said...

Thanks unnie. :D

Si NanOnino said...

Ermm .. sekarang nie Twitter dah tukar . Boleh x tolong buat Tutorial yang versi baru punya ? Terima Kasih :D

farzana husna said...

Sekarang, twitter dah renew. Nak semua bnda tu dh tade. Hm, kod lain ado?

Nurul AtiQah said...

Here the new version http://nurulatiqahjaidin.blogspot.com/2012/12/tutorial-letak-twitter-widget-new.html

Nur Alissa said...

tapi mcm mana boleh buat warna macam tu tanpa background kat belakang?

AIMAN HAKIM BIN JAMALUDIN said...

asal tak boleh ??

Hella Monshterr said...

salam awak , kenapa saya punya tak menjadi eh ? sebab saye x reti sangat nak edit-2 nii . minta tolong ajar dengan jelas ye :)