Tutorial : Corak Dalam Tulisan (Photoshop)

Follow [ k a w a i i s e c r e t s . me ] for more kawaii photos ♥

Assalamualaikum and annyeonghaseyo . Tuto kali ni tieqa nak tunjukkan cara-2 utk meletakkn corak dalam tulisan/huruf . Sebelum tu contoh tulisan yg tieqa maksudkan adalah mcm bawah ni


Tuto ni sesuai utk semua jenis Adobe Photoshop . Tak kisah la CS berapa . Asalkan nama dia PHOTOSHOP!Ok ,let's begin now.

1. Pilih jenis background untuk dijadikan corak dalam tulisan. 


2. Buka photoshop > File > New > pilih saiz yang korg nak > Background Content pilih Transparent >  click Ok


3. Click simbol T utk tulis perkataan yang korg nak.


4. Click File > Open picture/background yg korg simpan tadi. Kemudian click dekat kotak yg tieqa bulatkan tu. 

5. Lepas tu, korg tarik background tu ke dalam tulisan dgn menggunakan arrow tersebut. (tak reti nak xplain part ni..hehe)


6. Layer > Right click > pilih Create Clipping Mask


7. Layer > Right Click dekat layer tulisan > pilih Blending Options.


8. Tick mana yang korg nak.


9. Bila dah habis edit . terus click OK
10. Last sekali File > Save As > Tukarkan format kepada PNG dahulu > Save.

13 comment [s]:

Fitriah Ayn said...

kalau guna photoscape camne??

Nurul Atiqah said...

@Fitriah Ayn: Tak sure plak. :/

Huda Nabilah said...

ni guna font apa?

Nurul AtiQah said...

@Huda Nabilah : Porky~

Nayli Izzati said...

Macam mana nak dapatkan pattern tu? corak tu?

Nurul AtiQah said...

@Nayli Izzati : Bole cari dkt google..tak pon dkt sini http://nurulatiqahjaidin.blogspot.com/2012/02/freebies-bokeh-image.html

asmine.asmiek said...

sa takfhm yang nombor 4 tu la .. open picture? eh, takde pun --'

Nurul AtiQah said...

@asmine.asmiek : Maksudnya, awak kena save dulu background yang awak nk guna dlm file/folder..then baru bole open :)

farahani dzaharis said...

nom 6 tuh mcm mne ye .. layer kat mne .. gamba kecik sgt .. :/

★ ρяίηcεss вυηηy cнιкα ★ said...

Macam mana nak buat nombor 6 tu? Semua dah jadi dah, tapi sampai nombor 6 je dah tak jadi. please answer! :)

Mr.Chanhun™ said...

Thank Unnie!Menjadi!!!!!!!!!!!

Miss Crown said...

Terima kasih tuto . Menjadi :)

Farisya Aliya said...

Lepas dh siap semuanya.. Mcm mne nak letak kat blog?